Extra troeven

In zowat alle Sigmagebieden zijn recreanten welkom. Fietsen, wandelen, spelen, vissen of gewoon even uitblazen: ook in de toekomst kun je ervoor terecht aan de Schelde en haar zijrivieren. Waar mogelijk breidt het Sigmaplan de voorzieningen voor buurtbewoners en recreanten zelfs nog uit. En sommige projectgebieden krijgen net dat ietsje extra ...

Levend kunstwerk in de Kalkense Meersen >
Xavier de Ree leidt bezoekers door Polders van Kruibeke >
Kunstzinnig Vlassenbroek in verf gezet >

Levend kunstwerk in de Kalkense Meersen

Sinds 2012 werkt landschapskunstenaar Will Beckers in het wetland van de Kalkense Meersen aan een levend kunstwerk met wilgen. De bomen werden gered uit de verderop gelegen overstromingsgebieden van de Cluster Kalkense Meersen, zoals het overkoepelende Sigmaproject wordt genoemd. Beckers vlecht de wilgentenen samen, zodat de bomen verbonden zijn. Hij noemt zijn kunstwerk Salicetum, Latijns voor ‘een groep wilgen’.

Aanvankelijk maakte het kunstwerk deel uit van de Beeldenstroom 2012, een ecologische kunstroute van 8 kilometer. Beckers’ werk bleef na afloop staan, als een symbiose tussen kunst en natuur. Bovendien vlecht hij nog steeds voort aan zijn kunstwerk en werd het de voorbije jaren alleen maar groter. Elk seizoen roept het Salicetum een andere sfeer op.

Xavier de Ree leidt bezoekers door Polders van Kruibeke

Wie de Polders van Kruibeke wil bezoeken, kan op voorhand de app van Xavier de Ree downloaden. De mascotte van het overstromingsgebied geeft je uitleg over de gevarieerde fauna en flora die je er kunt vinden. Aan de rustpunten kun je de zuiltjes scannen, waarop Xavier meteen verschijnt en je de weg wijst.

Kunstzinnig Vlassenbroek in verf gezet

Het pittoreske dorpje Vlassenbroek (Dendermonde), dat zijn naam gaf aan het aangrenzende Sigmaproject, is al sinds het begin van de negentiende eeuw een geliefkoosd onderwerp van kunstenaars. Daarom zochten W&Z, het ANB, de stad Dendermonde en de Vlaamse Bouwmeester iemand die het hele gebied tot kunstwerk kon omvormen.

Ze kwamen terecht bij Wapke Feenstra, een Nederlandse kunstenares die van het platteland houdt, en de omwonenden altijd betrekt bij haar kunst. ‘Samen portretteerden we heel Vlassenbroek in een beeldboek’, zegt Feenstra. ‘De focus lag op waarnemen en tekenen in de vrije natuur en onder de blote hemel, zoals kunstenaars het eeuwenlang deden.’

De openluchttekenlessen van Feenstra werden een groot succes. Professionele tekenaars, gepassioneerde liefhebbers en enthousiaste kinderen brachten heel Vlassenbroek in beeld. ‘Een foto toont je hoe een gebied eruitziet, maar aan tekeningen en schilderijen kun je dromen en toekomstelementen toevoegen. Ze zeggen veel meer welk gevoel een gebied oproept bij mensen.’ Het beeldboek van Vlassenbroek zal verschijnen in de loop van 2015.