Veilige en gezonde ontspanning op jaagpaden

Recreanten zijn van harte welkom op de jaagpaden langs de vele rivieren en kanalen in Vlaanderen. Het Sigmaplan breidt de mogelijkheden voor ontspanning vaak zelfs nog uit. Toch moet je op de jaagpaden enkele regels naleven, zodat iedereen er veilig en ontspannen gebruik van kan maken.

Het zijn in de eerste plaats dienstwegen voor de Vlaamse overheid. Zij gebruiken de jaagpaden om de waterwegen te onderhouden en werken uit te voeren. Ook wie een geldige vergunning heeft, mag met zijn of haar wagen over de jaagpaden rijden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hun woning alleen via het jaagpad kunnen bereiken, aannemers van de waterwegbeheerders of mindervalide hengelaars.

Aangepaste snelheid

Vaak lopen jaagpaden dwars door een prachtig, waterrijk landschap. Dat willen de waterwegbeheerders delen met allerlei recreanten. Natuurliefhebbers kunnen tot rust komen tijdens een wandeltocht, fietsers genieten van een ritje zonder hellingen of skeelers schaven hun techniek bij.

Net omdat de jaagpaden zoveel mensen lokken, is het belangrijk dat iedereen respect toont voor de andere gebruikers. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je als fietser je snelheid aanpast. Op jaagpaden mag je immers niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur. En wees extra voorzichtig als je kaden kruist: langs sommige waterwegen worden schepen geladen en gelost.

Toestemming voor tijdelijke activiteiten

Je kan W&Z ook toestemming vragen om eenmalig gebruik te maken van haar terreinen. Voorbeelden zijn als je uitzonderlijk met een gemotoriseerd voertuig over een jaagpad wil rijden, of een nutsleiding moet verplaatsen. Op de website van W&Z vind je formulieren om toelatingen of vergunningen (afhankelijk van de activiteit) aan te vragen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de waterwegbeheerder:

http://www.wenz.be/nl/contact/
http://www.descheepvaart.be/Rubriek/Contactinfo/Contact.aspx