Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Ter hoogte van Kruibeke mondt de Rupel uit de Schelde. Op deze strategisch gekozen plek werken we verder aan het grootste gecontroleerd overstromingsgebied  Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (GOG KBR), dat ruim 600 hectare telt. Het effect op de veiligheid van het Zeescheldebekken is navenant. Eens operationeel wordt de kans op overstromingen vanuit de Schelde en haar zijrivieren vijf keer kleiner. Tegelijk ontstaat een uniek natuurgebied waarvan wandelaars en fietsers naar hartelust kunnen genieten.

Slechts een à tweemaal per jaar, bij het samenvallen van storm- en springtij, stroomt overtollig Scheldewater het gebied binnen. Alle andere dagen ligt het project er rustig bij. Voor talloze planten en dieren is dit een uitgelezen habitat, dankzij de gevarieerde natuurinrichting. Een gedeelte van het overstromingsgebied herbergt straks getijdennatuur (in het gecontroleerd gereduceerd getijdengebied (GGG)), een ander deel wordt wetland. Zo geeft het project een boost aan authentieke Scheldenatuur: liefst 300 hectare slikken en schorren, 150 hectare weidevogelgebied en 92 hectare elzenbroekbossen komen er bij.

Natuur, mens en dier vinden hier straks een veilig onderkomen. Hiervoor worden zowel binnen als buiten de landsgrenzen samenwerkingsverbanden gecreëerd. Aan het beheer van de graslanden werken reeds jarenlang plaatselijke landbouwers mee. Samen met de parkbeheerders van The Broads (UK) en de Biesbosch (NL) wordt een duurzaam bezoekersmanagement op poten gezet. Met het internationale STEP-project (Sustainable Tourism in Estuary Parks) ontstaat een veilig natuurpark voor iedereen.

Waar?

Langs de Schelde, in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde

Oppervlakte

600 hectare

Hiernaast vind je de laatste projectpublicaties,
een overzicht van alle publicaties vind je hier

 

Invulling

  • Gecontroleerd overstromingsgebied
  • Wetland
  • Gereduceerd getijdengebied met slikken en schorren

> Meer info: www.gogkbr.be

[Klik op het kaartje om in te zoomen]