De aanleg van één van de uitwateringsconstructies in het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde door Waterwegen en Zeekanaal NV zorgde enige tijd geleden voor de nodige ophef. Tijdens een routine werfcontrole viel het oog van de Archeologische Dienst Waasland op veelbelovende prehistorische resten, waaronder een volledig menselijk sleutelbeen. Onderzoek van de Vlaamse overheid en de Universiteit Gent bevestigt het nu: de oudste mens van Vlaanderen rust in Bazel.

Erwin Meylemans, erfgoedonderzoeker archeologie van het agentschap Onroerend Erfgoed licht toe: "Onderzoek wijst er inderdaad op dat de man of vrouw tussen 4720 en 4546 vóór onze jaartelling het leven liet. Het is met voorsprong het oudste menselijk bot dat ooit in Vlaanderen werd aangetroffen. Tot nu toe gingen bewaarde mensenresten hoogstens zo’n tweeduizend jaar vóór onze jaartelling terug. Het sleutelbeen is slechts een klein stukje van de puzzel van de archeologische vindplaats in Bazel en van het complexe en uitgebreide prehistorische verhaal dat Vlaanderen rijk is. "

Stefaan Nollet, projectingenieur W&Z: "De historische waarde van Rupelmonde en Bazel zijn al lang gekend. Dat nu De Polders van Kruibeke ook haar steentje bijdraagt met de oorlogsvondst van enkele weken geleden en met de rustplaats van de oudste mens van Vlaanderen doet ons alleen maar plezier. We bekijken of we deze verhalen een plaats kunnen geven in het onthaalplan voor De Polders van Kruibeke. Dit plan is bijna klaar en verzamelt een heleboel thema’s zoals lokaal medegebruik, mobiliteit en bezoekersmanagement. Voor de toeristische kansen kijken we niet enkel vooruit naar de toekomst, maar willen we ook het rijke verleden van de streek aan bod laten komen. Daarom spelen we met het idee om tijdscapsules te installeren op een aantal interessante historische - én nu ook archeologische - locaties. Die katapulteren bezoekers terug in de tijd of spoelen net vooruit naar morgen. Wandelaars en fietsers pikken zo hapklare brokjes informatie mee. Deze vondst zou natuurlijk perfect in dat verhaal passen."

Ondertussen zijn alle uitwateringsconstructies klaar en wordt het gecontroleerd overstromingsgebied verder afgewerkt. Voorlopig is de polder nog steeds verboden terrein. W&Z organiseert tot dan maandelijks begeleide werftochten rond alle polderfacetten. Op zondag 1 juli leert een bezoek aan de getijdenmolen in Rupelmonde en een fietstocht je meer over de landbouw in de streek. 5 augustus gaan geïnteresseerde wandelaars Indiana Jones achterna en vernemen er alles over de oudste mens van Vlaanderen en op 2 september duik je in het rijke kasteelverleden. 


Ga naar STEP, de site van KBR of facebookpagina De Polders van Kruibeke