Op vrijdag 7 oktober 2016 zijn het Zennegat en omgeving het decor voor de Sigmaplan-in-actiedag, een initiatief van Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Op deze doedag kunnen gemeentebesturen uit heel Vlaanderen, omwonenden en geïnteresseerden kennismaken met Dijlemonding, een cluster van overstromingsgebieden die ten noorden van Mechelen wordt ingericht.

Uitvalsbasis voor de Sigmaplan-in-actiedag is Brasserie 3Ri4en in Rumst, op een boogscheut van het Sigmagebied Dijlemonding. Na een korte introductie tot het Sigmaplan, via een panelgesprek en een fototentoonstelling, staat zelf ontdekken centraal. 

De activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is verplicht, en kan via deze link.

Nieuw landschap
Sinds 2012 maken W&Z en het ANB rond het Zennegat en Rumst werk van een veiliger, robuuster én natuurlijker landschap. Er worden drie gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd die een einde moeten maken aan de wateroverlast in de regio. Op verschillende plekken zal het getij slikken en schorren vormen, een zeldzaam natuurtype dat Europees beschermd wordt. Om omwonenden, recreanten en passanten van het nieuwe landschap te laten genieten, wordt geïnvesteerd in tal van nieuwe fiets- en wandelpaden.

Op ontdekking
Wie wil kennismaken met het Sigmaproject Dijlemonding en de stand van zaken van de werkzaamheden van dichtbij wil bekijken, is op vrijdag 7 oktober welkom in het gebied. Die dag kun je het gebied rond de Sigmawerken verkennen, met de fiets of te voet. Voor de allerkleinsten is er een puzzelzoektocht. Onderweg zijn verschillende infopunten voorzien, en ook een hapje en een drankje in lokale horecazaken.

Praktisch

  • Vrijdag 7 oktober 2016
  • Brasserie 3Ri4en - Vissersstraat 91, 2840 Rumst
  • Infomoment tussen 13.30 en 15 uur. Fiets- en wandeltochten vanaf 15 uur (tot ca. 19 uur).
  • Schrijf je hier in.

Meer info over het projectgebied Dijlemonding vind je hier