Rond het toekomstige Grenspark Groot-Saeftinghe hebben bewoners, bedrijven, boeren en andere organisaties twintig vleermuishotels gebouwd. Wanneer het Grenspark klaar is, zullen de diertjes in de regio daar een onderkomen vinden.

De Grensparkchallenge loopt als een trein! Er werden al meer dan vijftig ‘streekholders’ verzameld, meer dan tweehonderd vogelsoorten gespot, en er kwam 150.000 m2 voedselgebied bij voor de bruine kiekendief. Nu krijgen ook de vleermuizen die op de grens van Zeeland en Vlaanderen leven een duwtje in de rug met twintig vleermuiskasten. Volgend jaar komen daar op vraag van de gemeente Beveren nog tientallen kasten bij dankzij de middelbare school GTI Beveren. En ook heel wat mensen die in de regio wonen slaan aan het timmeren. Natuurpunt plant bovendien nog een vleermuistoren en een vleermuisbunker.

Robuuste natuur

Waarom de vleermuizen een nieuw onderkomen nodig hebben? Rond het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe komt een gigantisch getijdengebied tot ontwikkeling: het Grenspark Groot-Saeftinghe. Een robuuste natuurkern van zo’n 4500 hectare (waar ook het Sigmagebied Hedwige-Prosperproject deel van zal uitmaken) met zeldzame slikken en schorren. Daar profiteren tal van planten, vogels en andere dieren van. Alleen vleermuizen vinden er geen geschikt onderkomen. Daar willen de partners achter het Grenspark iets aan doen. Zij riepen iedereen op om rond het toekomstige natuurgebied onderdak voor de diertjes te voorzien, om ze op voorhand te kunnen weglokken.

Win een overnachting in een vleermuishotel!

Wie benieuwd is naar de vleermuiskasten en bovendien houdt van originele logeerlocaties, kan in het voorjaar een overnachting voor twee winnen in een van de vleermuishotels. Wat je moet doen? Als eerste op de website van Airbnb reageren op de oproep ‘Logeer in een vleermuishotel’. Geen zorgen: het ‘hotel’ wordt pas na je verblijf ingericht voor de vleermuizen!

Meedoen?

Wil jij ook je steentje bijdragen om van het Grenspark een succes te maken? Doe dan mee aan de tien challenges! Je vindt ze hier.

Zeldzame vleermuizen gespot

Nog meer vleermuizennieuws: langs de Schelde in Hamme heeft Joris Everaert, een vrijwilliger van Natuurpunt en vzw Durme, de uiterst zeldzame grote rosse vleermuis gespot. Met een vleugelspanwijdte tot 45 centimeter is dat de grootste Europese soort. Uitgerust met een ‘batdetector’, een toestel dat de ultrasone tonen van vleermuizen hoorbaar maakt, kon Joris het beestje identificeren. Het is nog maar de tweede keer dat het dier in België waargenomen wordt. Op dezelfde plek, en wat verderop langs de Durme, kon Natuurpunt vorige maand opnames maken van de zeldzame vale vleermuis. De soort kwam vroeger voor in alle Vlaamse provincies, maar de laatste decennia is ze sterk achteruitgegaan. Lees meer op de website van Natuurpunt.