Op zondag 17 oktober is het Dag van de Architectuur. Dan kan je heel wat bijzondere projecten en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel ontdekken. Eentje daarvan is het architecturale kunstwerk Arcade in de Polders van Kruibeke. Architectenduo Gijs Van Vaerenbergh wil hiermee een symbolische verbinding leggen tussen de polders en het dorp.

 

Kunst in de polders

De Sigmawerken in de Polders van Kruibeke omvatten onder andere de aanleg van een nieuwe ringdijk. Die ligt meer landinwaarts, om de dorpen te beschermen tegen het Scheldewater bij stormtij. Door de ringdijk werd de band tussen het dorp en het water wel enigszins doorgesneden.

Het kunstwerk Arcade verbindt de Polders van Kruibeke terug met het dorp. Het is als het ware een poort, dwars op de ringdijk, voor voetgangers die van het dorp naar de polders gaan of omgekeerd. Het is volledig aangepast aan de site, waardoor het een extra belevingslaag toevoegt aan de prachtige omgeving.

Architectenduo Gijs Van Vaerenbergh maakte het kunstwerk met cortenstaal, een materiaal dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de bouw van schepen. Hiermee willen ze het verband met de nijverheid langs de Schelde benadrukken. Door de roestbruine kleur past de sculptuur ook mooi in de natuurlijke omgeving.

Arcade is maar liefst 27,5 meter lang en 10 meter hoog. Het bestaat uit 5 bogen, die verkleinen van 9 naar 4 meter als je de dijk opklimt. Afhankelijk van waar je staat, ziet het kunstwerk er volledig anders uit. Vanaf de polders zie je een passage over het pad dat naar de top van de dijk loopt. Vanaf de ringdijk zie je een vlakke rij vensters.

 

Dag van de Architectuur

Wil je Arcade zelf ontdekken? Bezoek dan de Polders van Kruibeke eens tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 17 oktober. Wie graag ook de omgeving verkent, kan om 10 en 14 uur een geleide wandeling van de Barbiergidsen volgen. Die passeert aan Arcade, het Kasteel van Wissekerke en het bijhorende park. De wandeling is gratis en duurt maximaal 1 uur. Vooraf inschrijven is wel verplicht: info@barbiergidsen.be.

 

Waterveiligheid & natuur

De Polders van Kruibeke vormen een natuurgebied van 600 hectare langs de Schelde. Heel wat plant- en diersoorten vinden hier een thuis. Het overstromingsgebied komt maar een paar keer per jaar onder water te staan. Bij noodweer krijgt het water van de Schelde zo meer ruimte. De rest van het jaar zijn de polders een subliem wandel- en fietsparadijs, door het gevarieerde landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. De Polders van Kruibeke zijn vrij toegankelijk dus je kan ze, net zoals Arcade, ook bezoeken voor en na de Dag van de Architectuur.