In het weekend van 11-13 mei kregen De Polders van Kruibeke de eerste buitenlandse toeristen over de vloer. Op het programma: een voorproefje van de toeristische attracties pittoreske Polder-omgeving. Diner in een Bazels restaurant, overnachting in een plaatselijke bed & breakfast, bezoek aan de expo. Projectingenieur Stefaan Nollet (W&Z) gidste de enthousiaste toeristen door het toekomstig getijdennatuurgebied. Dit werd gevolgd door een rondje vogelspotten in het weidevogelgebied. De boottocht met streekschip Anne-De Zaatman vormde het sluitstuk van een schitterend weekend voor Lisa en Marc Howard uit Engeland: "We had an amazing time!"

De Polders van Kruibeke veranderen stilaan in een natuurpark met Europese allures. De Vlaamse overheid sloeg de handen in elkaar met de Nederlandse Biesbosch en de Engelse Broads in het Europese project  STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks), dat duurzaam toerisme nastreeft. Met een online-kwis kon je een weekendje naar één van de drie getijdennatuurgebieden winnen. Lisa en Marc bemachtigden de trip naar De Polders van Kruibeke en genoten met volle teugen.

Lisa: "We hebben ongelooflijk genoten van ons bezoek. Je ziet nu al hoe mooi de Polders van Kruibeke straks zullen zijn. Tijdens de wandeling ontdekten we stukjes waar je enkel vogels en kikkers hoorde. Fantastisch dat zoiets nog kan, zo dicht bij een wereldstad als Antwerpen!"

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hopen dat het niet bij deze twee buitenlandse toeristen zal blijven. Een speciale studie gaf alvast veelbelovende cijfers mee.

Projectingenieur Stefaan Nollet (Waterwegen en Zeekanaal NV): "De Polders van Kruibeke zullen een duurzame toeristische en recreatieve trekpleister zijn voor de omgeving. Uit studies blijkt dat zonder speciale promotie tot 3600 bezoekers per weekend van de Kruibeekse Polders zullen komen genieten. Vanzelfsprekend willen we zoveel mogelijk mensen verwelkomen in dit knappe staaltje natuurpracht, maar dan zonder de veiligheids- en natuurdoelstellingen in het gedrang te brengen. De samenwerking met de twee buitenlandse natuurparken helpt ons om de 'heropening' van de polder goed voor te bereiden. Ook het bezoek van Lisa en Marc gaf ons interessante informatie om verder aan de slag te gaan."

Wie de toerist wil uithangen in De Polders van Kruibeke moet nog even geduld uitoefenen. Wegens de vele werken, is de polder voorlopig nog verboden terrein. In de loop van 2013 komt daar wellicht verandering in. In tussentijd organiseert bouwheer Waterwegen en Zeekanaal NV maandelijks begeleide wandelingen rond alle polderfacetten. Zo ontdek je op zondag 3 juni de waardevolle natuur in al haar facetten tijdens de werfwandeling "Van mossel tot moerasbos". Later dit jaar staan onder andere een archeologische wandeling en een historische fakkeltocht op het programma.


Ga naar STEP, de site van KBR of de Facebookpagina van de Polders van Kruibeke