Weer of geen weer: de stapschoenen aan en de natuur in, hopend op een glimp van de baldadige fuut of een stoïcijnse reiger. Klinkt dat helemaal als jouw ding? Dan kunnen wij je zeker de cursus ‘Watervogels in de winter’ aanraden.

Van januari tot maart organiseert Natuurpunt Waasland kern Hamme een cursus watervogels spotten. Tijdens zes lessen leer je verschillende soorten herkennen en trek je eropuit in vogelrijke natuurgebieden om praktische ervaring op te doen. Voorkennis is niet nodig, nieuwsgierigheid wordt aangeraden.

Extra ruimte voor watervogels

Binnen het Sigmaplan richten we overstromingsgebieden in met speciale aandacht voor heel wat bijzondere diersoorten. Dat doen we in veel gevallen samen met lokale natuurverenigingen. We voorzien bijvoorbeeld optimale broedplaatsen voor soorten die anders moeilijk een geschikte plaats vinden. Die aanpak is ondertussen al een groot succes: in de Kalkense Meersen en de Polders van Kruibeke vind je tal van watervogels, ook zeldzame en bedreigde soorten. Denk maar aan de ijsvogel, met zijn blauw-oranje verenkleed, of de kwak, een kleine reigersoort die deze zomer nog gespot werd aan de Rupelmondse Kreek.

De komende jaren wordt er in de omgeving van Hamme gewerkt aan grote overstromingsgebieden zoals De Bunt en Wal-Zwijn. Ook die gebieden maken we zo aantrekkelijk mogelijk voor watervogels. Je zal er dus heel wat soorten kunnen spotten … als je weet waar je op moet letten.

Eropuit in Sigma-natuur

De cursus van Natuurpunt Hamme helpt je daarbij een handje. Je krijgt eerst de nodige theoretische achtergrond mee tijdens drie lessen, telkens op donderdagavond. Daarna trek je er drie keer samen op uit voor het echte werk in natuurgebieden zoals Bergenmeersen, Paardeweide of Doelpolder, afhankelijk van waar je verschillende soorten terugvindt op dat moment.

De praktische kant

De avondlessen vinden plaats in het infopunt Durmevallei aan Driegoten, tegenover de jachthaven. Voor de excursies is het telkens verzamelen geblazen aan het Kaaiplein in Hamme. Van daaruit wordt er gemeenschappelijk vervoer voorzien.

Voor het hele pakket betaal je 30 euro, of 25 euro als je lid bent van Natuurpunt. Meer informatie over de cursus vind je hier.