Nieuwe afbraak historische kaaimuur Nieuw Zuid wordt voorbereid

Op zaterdag 27 mei 2017 zal in Nieuw Zuid aan de Antwerpse Ledeganckkaai opnieuw een stuk kaaimuur worden afgebroken met springstoffen. Om de impact van trillingen tijdens de afbraak nog meer te verminderen, voert de aannemer THV Scheldekaaien in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal NV op zaterdag 20 mei een extra test uit.  

Nieuw Zuid is de enige van de zeven kaaizones van het Antwerpse Scheldekaaienproject waar de oude kaaimuur niet meer in aanmerking komt voor renovatie. Daarom investeert waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV in een volledig nieuwe kademuur, opgebouwd rond een stalen geraamte, met behoud van het authentieke uitzicht van de muur. Met springstoffen wordt de oude, instabiele muur eerst afgebroken.

Extra test

Sinds de eerste afbraakoperatie in februari 2016 hebben aannemer THV Scheldekaaien en een gespecialiseerde onderaannemer de springmethode grondig verfijnd, om de impact voor de buurtbewoners van Nieuw Zuid en voor de Antwerpenaren zo veel mogelijk te beperken. De aannemer deed hierbij een beroep op de experts van de Koninklijke Militaire School en de UGent. Ook de resultaten van de laatste springronde, eind april, werden geanalyseerd. “De laatste afbraak verliep volledig naar wens, maar we kunnen onze methode nog steeds bijscherpen”, zegt Jeroen Van den Bossche van THV Scheldekaaien.

In deelzone 4 van Nieuw Zuid (zie kaartje) zal THV Scheldekaaien daarom een test uitvoeren op zaterdag 20 mei omstreeks 11u30, voorafgaand aan de afbraak op zaterdag 27 mei. Van den Bossche: “In deze deelzone van 150 meter lang is de kaaimuur duidelijk anders opgebouwd dan in de andere deelzones. De historische caissons of zinkkisten, die mee het fundament vormen van de muur, liggen in deze zone iets dieper en verkeren ook in minder goede toestand. Na de voorgaande springwerken weten we dat een verschillende opbouw van deze caissons een impact kan hebben op de trillingen. Daarom voeren we in deze deelzone een extra test uit met kleine ladingen springstof. Zo kunnen we de impact van de eigenlijke afbraak op voorhand nog beter inschatten en kunnen we onze methodiek nog meer op punt stellen voor we in deze zone aan het echte werk beginnen.”

Tijdens de test zullen voor de omwonenden gedurende enkele seconden geringe trillingen voelbaar zijn, maar deze zullen vele malen lager en van veel kortere duur zijn dan bij de eigenlijke afbraak. Op zaterdag 27 mei omstreeks 18u, als de 150 meter van de muur afgebroken wordt, verwacht THV Scheldekaaien trillingen die vergelijkbaar zullen zijn als deze bij de afbraak eind april. Toen waren gedurende een zevental seconden trillingen voelbaar, vergelijkbaar met die van zwaar vrachtverkeer. Mogelijk duren de trillingen op 27 mei enkele seconden langer omdat we nu een langer stuk kaaimuur moeten afbreken.  

Voorzorgsmaatregelen

Tijdens het afbraakmoment op 27 mei zal een veiligheidsperimeter worden ingesteld rond de werfzone: daar geldt een toegangsverbod. Tussen de Namenstraat en de Generaal Armstrongweg wordt de rijweg ongeveer zes uur lang afgesloten, en de hele dag is er een parkeerverbod van toepassing. De Kennedy-fietstunnel blijft open voor verkeer richting en komende van Hoboken. Vanuit en in de richting van de stad zal er via de Ledeganckkaai geen doorgang mogelijk zijn. Tijdens de test op 20 mei wordt de rijweg slechts gedurende 15 minuten afgesloten.

Om veiligheidsredenen roept Waterwegen en Zeekanaal NV iedereen op om weg te blijven en niet te komen kijken naar de afbraak. Waterwegen en Zeekanaal NV zal tijdens de afbraak regelmatig zorgen voor updates via de website en sociale media. Na afloop van de werken en na vrijgave van de veiligheidsperimeter op 27 mei zal de waterwegbeheerder, samen met de aannemer, aanwezig zijn aan de infokeet van Nieuw Zuid om vragen van de pers te beantwoorden.

Gerelateerd nieuws

  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Schoor, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

    9 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
    Lees verder
    Persbericht

    Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

    7 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

    1 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Zammelsbroek
    Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
    Lees verder
    Persbericht

    Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

    27 januari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact