Nieuwe drinkwaterleiding met succes onder de Durme getrokken

Op 15 mei lieten integraal waterbedrijf TMVW en W&Z een nieuwe drinkwatertoevoerleiding trekken onder de Durme tussen Hamme en Temse. De nieuwe leiding, die Sint-Niklaas van drinkwater zal voorzien, is nodig om de aanleg van de ontpoldering Klein Broek in het kader van het Sigmaplan mogelijk te maken.

 

Voor de realisatie van het Sigmaplan zullen W&Z en het ANB in de regio Hamme-Temse het gebied Klein Broek ontpolderen. Door die ontpoldering zal er twee keer per dag, op het ritme van de getijden, Durmewater in het gebied stromen. De drinkwatertoevoerleiding die door het gebied loopt, is niet bestand tegen die condities. Daarom moet die over een lengte van bijna 700 meter aangepast worden. W&Z en TMVW lieten de bestaande leiding vervangen door twee parallelle leidingen. Een maand geleden werd de eerste leiding van Hamme naar Temse onder de Durme getrokken. Op 15 mei was het de beurt aan de tweede leiding, tien meter verderop.

Technisch hoogstandje

Frederick De Sutter, projectingenieur bij TMVW: “De ontpoldering van Klein Broek legt ter hoogte van de onderdoorgang met de Durme speciale vereisten op aan de leidingen die Sint-Niklaas van drinkwater voorzien. De ontpoldering verhoogt het risico op grondzettingen, erosie en roestvorming en kan er ook voor zorgen dat de leiding gaat opdrijven. De bestaande drinkwatertoevoerleiding is hier niet tegen bestand en moest dus vervangen worden. De leidingen die we nu hebben getrokken, zijn ook trekvaste stalen leidingen, maar dan met een speciale coating op basis van polypropyleen. Die moet er mee voor zorgen dat de 700 meter lange leidingen minstens 50 jaar meegaan, zelfs onder de extreme omstandigheden van de ontpoldering.”

Het intrekken van de drinkwatertoevoerleidingen was een technisch hoogstandje. Het terrein werd tot in de puntjes voorbereid om de werken te kunnen uitvoeren. De 18 meter lange buizen werden minutieus aan elkaar gelast en de leiding werd perfect gecoat. De hele operatie duurde 80 werkdagen, maar het intrekken van de buis zelf was op enkele uren geklaard. Dankzij telekranen en rollenstellen op de rechteroever van de Durme kon de boormachine op de linkeroever de leiding vlot intrekken. Na de nodige kwaliteitscontroles zullen de drinkwatertoevoerleidingen volgende maand aan het waternet worden gekoppeld. Inwoners van de regio zullen geen hinder ondervinden: de drinkwatervoorziening wordt op geen enkel moment onderbroken.

Veiligheid en getijdennatuur

De vervanging van de drinkwatertoevoerleiding onder de Durme is een belangrijke stap voor het Sigmaproject in de Durmevallei. Hans Quaeyhaegens van W&Z: “De nieuwe drinkwatertoevoerleiding maakt de weg vrij voor de ontpoldering van Klein Broek op het grondgebied van Temse. De ontpoldering geeft de Durme letterlijk speelruimte en vermindert zo de kracht van het water dat bij vloed vanuit de Schelde in de Durme stroomt. Op die manier helpen we opslibbing te verminderen en het evenwicht van de rivier te herstellen. Zo wordt wateroverlast vermeden. Binnen enkele jaren zal tweemaal per dag Durmewater in en uit het gebied stromen. Daardoor ontstaat zoetwatergetijdennatuur, die zeldzaam is in heel Europa. Door alle Sigmaprojecten van Lokeren tot Hamme wordt de Durmevallei straks een hotspot van biodiversiteit, met tal van mogelijkheden voor recreanten.”

Gerelateerd nieuws

  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact