Het toekomstige gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn in Kastel (Hamme) zal de brede regio beter beschermen tegen overstromingen. De werken aan de ringdijk van het overstromingsgebied gingen in maart van dit jaar opnieuw van start. Door de werken is het jaagpad langs de Schelde vanaf vandaag afgesloten. Er is een omleiding voorzien.

Binnen enkele jaren doet een deel van Wal-Zwijn dienst als een gecontroleerd overstromingsgebied, dat bij stormvloed overtollig water van de Schelde zal opvangen. Daarnaast komt er ook een ontpoldering: we geven de Schelde opnieuw meer ruimte om te stromen. Bovendien groeit Wal-Zwijn uit tot een uniek landschap van zoetwaterslikken en -schorren. Vanop de dijken rondom het gebied zullen fietsers en wandelaars daar ten volle van kunnen genieten. Maar voor het zover is, moeten er nog heel wat werken gebeuren.

Jaagpad afgesloten

Het jaagpad tussen het veer Baasrode – Moerzeke (Kastel) en het driehoeksveer Mariekerke – Moerzeke – Sint-Amands wordt afgesloten vanaf vandaag, woensdag 24 april. Dat is nodig vanwege de werken aan de ringdijk rond het toekomstige overstromingsgebied. Voor de bouw van de ringdijk maken we gebruik van zand dat op verschillende plaatsen in het gebied opgeslagen ligt, onder meer in Groot Schoor, tussen het jaagpad en de Schelde. Dat zand wordt met zwaar materieel over het jaagpad getransporteerd naar de plaats waar de ringdijk in aanbouw is, iets verder landinwaarts. De zware machines rijden continu over het jaagpad. Voetgangers en fietsers kunnen het jaagpad niet meer op een veilige manier gebruiken.

Verwachte hinder

Het jaagpad wordt daarom volledig afgesloten. Er is een omleiding voorzien, die ter plaatste staat aangegeven. Samen met aannemer Herbosch-Kiere doen we er alles aan om de werken zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en het jaagpad snel opnieuw open te stellen. We schatten dat de omleiding vier maanden zal duren, afhankelijk van de voortgang van de werken. Mochten er gedurende een langere periode geen werken kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden, dan zal het jaagpad tijdelijk worden opengesteld, tot de werken opnieuw kunnen starten.

Iedereen welkom op Open Wervendag!

De werken in Wal-Zwijn hebben een grote impact op de omgeving. Daarom geven we alle geïnteresseerden de kans om langs te komen op de werf op zondag 19 mei. Op die dag is het in heel Vlaanderen Open Wervendag, en ook de werf van Wal-Zwijn doet mee. Iedereen is welkom om alles te ontdekken over de toekomst van dit gebied en de prachtige natuur die zich hier zal ontwikkelen. Op het programma: wandel over de toekomstige ringdijk, klim in een kraan, waan je een drone-piloot ... Kom onze werf bezoeken tussen 10 en 16 uur op zondag 19 mei. Meer info op de website van Open Wervendag.