Wist je dat er op enkele plaatsen langs de Schelde en de Dijle heuse watervallen zijn? Als bij hoogtij de Schelde via de inwateringssluis het overstromingsgebied binnenstroomt, barst het spektakel los. Hoe hoger het water op de rivier, hoe imposanter de watervallen!

Wie dit bijzonder fenomeen met eigen ogen wil zien, kan op drie locaties terecht: de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen in Wichelen en het Zennegat in Mechelen. In de Polders van Kruibeke zijn de watervallen het indrukwekkendst, maar ook in de andere twee gebieden ervaar je de brute kracht van het water. 

Wat deze natuurgebieden verbindt? Het zijn alle drie gecontroleerde overstromingsgebieden met gereduceerd getij. Zo’n gebied combineert bescherming tegen overstromingen met kansen voor getijdennatuur. Via een innovatieve sluis stroomt er water in en uit, op het ritme van eb en vloed. Na verloop van tijd ontstaan er zoetwaterslikken en -schorren, zoals rietvelden en wilgenvloedbossen: bondgenoten in de strijd tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging.

Met het Europese project LIFE Sparc ontwikkelen we acht gebieden van het Sigmaplan sneller als klimaatbuffer. We geven de rivier er meer ruimte en herstellen kostbare getijdennatuur.

Plan je bezoek

Op de website van LIFE Sparc zie je op welke dag en op welk uur de watervallen het indrukwekkendst zijn. Tot een jaar vooruit kan je de voorspelde getijden bekijken. Je vat best een kwartiertje voor hoogtij al post aan de sluis, zo mis je zeker niets!