In het Oost-Vlaamse Kalken, vlak bij het natuurgebied de Kalkense Meersen, komt een natuureducatief centrum. De gemeente wil zo een boost geven aan het lokale toerisme.

De Kalkense Meersen is een adembenemend natuurgebied van liefst 600 hectare dat zich uitstrekt over Laarne, Wetteren, Wichelen en Berlare. Vogels en vissen, wandelaars en fietsers hebben het hier prima naar hun zin. Het resultaat van de Sigmawerken die we hier hebben uitgevoerd. Om de omgeving te beschermen tegen wateroverlast, creëerden we wetland, een type gebied dat dienstdoet als een spons door overtollige water vast te houden en vertraagd weer af te voeren naar de Schelde.

Leegstaande zoutfabriek

Bezoekers van de Kalkense Meersen worden straks nog meer in de watten gelegd. Vlakbij komt een natuureducatief centrum met cafetaria. Het gemeentebestuur van Kalken heeft daarvoor de site van de leegstaande zoutfabriek in de Hooistraat gekocht.

“Aan de zoutfabriek vertrekken nu al verschillende wandelingen. Bedoeling is om hier een natuureducatief centrum te bouwen, en ook een cafetaria, zodat mensen na hun wandeling of bezoek iets kunnen drinken”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Igor Rogiers aan TV OOST.

De gemeente heeft voor de komende jaren 300.000 euro voorzien voor de sloop van de fabriek en de bouw van het centrum en de cafetaria. Het fabrieksgebouw wordt zo snel mogelijk afgebroken. Het zal nog iets langer wachten zijn voor het centrum de deuren opent.