Boven: de bouwput na de proefexplosies.
 

Op zondag 27 september vonden verschillende proefexplosies plaats op de Ledeganckkaai, ter hoogte van de woonwijk Nieuw Zuid. In deze werfzone wordt de kaaimuur dit najaar met explosieven afgebroken. De proefexplosies, die volgens plan werden uitgevoerd, geven experts een nuttige indicatie van de trillingsimpact.

In een eerder nieuwsbericht gaven we je al mee dat de kaaimuur van de zone Nieuw Zuid in een zorgwekkende staat verkeert. De oude, instabiele muur wordt dit najaar dan ook afgebroken, om plaats te maken voor een volledig nieuwe constructie. De sloop gebeurt aan de hand van explosieven. 

De explosieven voor ze in de boorgaten werden aangebracht.

Verfijnd theoretisch model

De uitvoering ligt in handen van gespecialiseerde aannemers en explosievenexperts van de Koninklijke Militaire School. Als voorbereiding op de definitieve explosie voerden zij op zondag 27 september succesvol enkele proefexplosies uit, met zeer kleine ladingen achter de kaaimuur. De muur raakte er niet door beschadigd. De explosies gaven wel een duidelijk beeld van de trillingsimpact, wat nuttig is voor het verfijnen van het theoretische model voor de definitieve explosies. Voor omwonenden en passanten waren de proefexplosies nauwelijks merkbaar, wel werd een veiligheidsperimeter ingesteld. 

Meer weten?

Naar aanleiding van deze succesvolle proefexplosies, stuurden we een persbericht uit.
Ga naar de pagina's over de werken in Nieuw Zuid en het Scheldekaaienproject voor meer info.