Van woensdagnacht tot en met vrijdagavond stond het water in de Schelde en haar zijrivieren gevaarlijk hoog. Daarom kondigde Waterwegen en Zeekanaal NV de alarmfase ‘stormtij’ af, voor vrijdag zelfs ‘gevaarlijk stormtij’. Tijdens het stormtij trad een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden in werking, die ervoor zorgde dat overtollig rivierwater werd opgevangen. Ook voor zaterdag worden nog hoge waterstanden en rukwinden voorspeld.

Sinds woensdag waait de wind krachtig over de Noordzee en gisteren en vandaag woedde er zelfs een noordwesterstorm, met windsnelheden tot 9 beaufort. De afgelopen dagen werden erg hoge waterpeilen gemeten in het Zeescheldebekken. In de nacht van donderdag op vrijdag werd 6,73 m TAW opgetekend. Vrijdagnamiddag werd in Antwerpen een waterpeil van 6,47 m TAW geregistreerd. Voor zaterdagochtend wordt rekening gehouden met nog hogere waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren.

Overstromingsgebieden Sigmaplan in actie

Donderdagochtend en vrijdagnamiddag vielen de waterstanden uiteindelijk lager uit dan verwacht. Toch was het nodig dat verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden in actie traden. Onder meer het GOG Zennegat in Mechelen (zie foto) en de overstromingsgebieden in Lier, Wichelen en Berlare deden hun werk.

Voor vrijdagnamiddag was oorspronkelijk ‘gevaarlijk stormtij’ aangekondigd, maar uiteindelijk kwam het water een stuk minder hoog dan verwacht. Dat komt doordat een windveld dat oorspronkelijk verwacht was tijdens de vloedperiode van vrijdagmiddag uiteindelijk verschoven is in de tijd en pas volop op de waterstanden zal inwerken tijdens het laagwater van komende avond. Hierdoor zullen hoge laagwaterstanden optreden, maar het gevaar op overstromingen bij springtij is daardoor zo goed als geweken.

In tegenstelling tot wat was aangekondigd, liepen de Polders van Kruibeke, met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, niet onder, omdat het water er lokaal net niet hoog genoeg kwam.

Voorspellingen vrijdagnacht en zaterdag

Ook voor zaterdag worden nog zeer hoge waterstanden en krachtige windstoten voorspeld. Om 4u40 wordt een hoogtij van 6,85 m TAW verwacht. Daarom wordt afgeschaald van ‘gevaarlijk stormtij’ naar ‘gewoon stormtij’. De waterkeringspoorten in Antwerpen blijven echter gesloten tot na het hoogtij.

De laagwaters op de Zeeschelde zullen ook relatief hoog blijven, waardoor er minder water dan normaal afgevoerd kan worden richting zee. Daardoor zijn er ook verhoogde waterpeilen in het westen van Vlaanderen. De nodige maatregelen worden genomen. Zo is onder andere de keersluis in Beernem gesloten om Brugge te beschermen tegen wateroverlast en worden de Dampoortsluis en de Verbindingssluis in Brugge ingezet om extra water af te voeren. Daardoor is er momenteel geen scheepvaart mogelijk tussen Gent en de kusthavens.