De Scheldevallei is een uitgelezen gebied om al fietsend te verkennen. Je vindt er prachtige natuurgebieden, maar ook historisch erfgoed, musea en lekkere streekgerechten. Om je op weg te helpen heeft Toerisme Oost-Vlaanderen met Overstromen een nieuwe fietsgids uitgebracht. De rode draad daarin zijn de overstromingsgebieden van het Sigmaplan langs de Schelde en de Durme tussen Antwerpen en Gent.

In totaal bevat Overstromen. Fietsen in Rivierpark Scheldevallei zeven fietsroutes. Zes daarvan beschrijven met behulp van knooppunten een handige lus die je terug naar de start leidt. De zevende is een langeafstandsroute van Antwerpen naar Gent. De routes in de nieuwe gids vervangen enkele oudere routes door ze aan te vullen met nieuwe bezienswaardigheden, zoals de Sigmagebieden. De volledige fietsgids kan je via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen bestellen voor 6 euro.

Handige tips

Wie het boekje bestelt, krijgt bovenop de routes zelf nog tal van eet-, drink- en overnachtingstips en informatie over de bezienswaardigheden onderweg. De gids geeft bijvoorbeeld tekst en uitleg over het Sigmaplan als je fietst langs projectgebieden zoals de Kalkense Meersen, de Polders van Kruibeke of het Lippenbroek.

Natuur als klimaatbuffer

Met onder meer het Vlassenbroek in Dendermonde en De Bunt en Wal-Zwijn in Hamme zijn ook enkele LIFE Sparc-gebieden vertegenwoordigd in de gids. Via het LIFE Sparc-project zorgt Europa voor extra ondersteuning om acht gebieden van het Sigmaplan sneller te ontwikkelen tot getijdennatuur die ook dienst doet als klimaatbuffer.

Rivierpark Scheldevallei

Jaar na jaar zal er meer te ontdekken vallen in de Scheldevallei. Onder de noemer 'Rivierpark Scheldevallei' bundelen tal van partners de krachten om de streek langs de Schelde uit te bouwen tot een toeristische trekpleister.

 

Foto boven: © Toerisme Oost-Vlaanderen