Het centrale thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’. De renovatie van de kaaimuur in Antwerpen sluit daar perfect bij aan én mag straks gezien worden. Op zondag 14 september geven de projectingenieurs hierover meer info aan de Bank van Breda en in ‘t Steen, waar ook een tentoonstelling over de heraanleg van de kaaien plaatsvindt.

Waterwegen en Zeekanaal NV werkt samen met de stad Antwerpen aan een grondige herinrichting van de Scheldekaaien. Die ingrepen moeten de havenstad beter beschermen tegen overstromingen én steken de kaaien in een nieuw jasje over een afstand van 7 kilometer. Het Sigmaproject Scheldekaaien is ondertussen in Sint-Andries en Het Zuid gestart met een heuse renovatie op maat. Zo wordt de ‘blauwe steen’ – zonder het historische karakter aan te tasten – weer stevig gemaakt en klaargestoomd voor de toekomst. Hier kun je als opwarmertje alvast een duik in het verleden nemen.

Geleide wandelingen

In 't Steen krijg je meer uitleg over de heraanleg van de Scheldekaaien. Wil je weten waar en wanneer die geleide wandelingen en bezoeken op de Open Monumentendag doorgaan? Ga naar het infopunt aan ’t Steen.


Hier vind je meer info over de Antwerpse Scheldekaaien.