De Polders van Kruibeke is een prachtig natuurgebied met bewegwijzerde wandelpaden. Om dit uniek stukje Waasland toeristisch te ontsluiten, lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe belevingsgids met vijf wandelroutes, waarvan drie in de Polders van Kruibeke en twee langs de oevers van de Schelde in Steendorp en Tielrode.

Om de getijden van de Schelde op een gecontroleerde manier hun beloop te laten, kreeg het Waasland, ter hoogte van Kruibeke, een overstromingsgebied van 600 hectare. In de loop der jaren is dit gebied uitgegroeid tot een natuurparel van het Waasland. De visrijke kreken en elzenbossen hebben otters, bevers en watervogels aangetrokken. Reeën en vossen hebben er een veilige habitat gevonden. Dwars doorheen de polders lopen dijken en verharde paden.

Allen daarheen!

Fietsers en wandelaars beginnen de weg naar dit natuurgebied steeds makkelijker te vinden. Om hen op weg te helpen en degelijk te informeren, lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe belevingsgids, Oeverlopen, met vijf wandelroutes langs de Schelde, interviews met streekbewoners en informatie over de Sigmawerken en de talrijke locaties die je gaandeweg passeert.

Variatie troef

De belevingsgids is een vervolg op een digitale campagne die in 2016 werd ingeleid, met downloadbare wandelroutes langs Durme en Schelde. Gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Eddy Couckuyt: “Met Oeverlopen werken we mee aan de recreatieve uitbouw van een verrassend mooi en toeristisch onontgonnen natuurgebied. Wie de vijf routes wandelt, zal opkijken van de variatie in het landschap, van de golvende Wase cuesta , over de gelaagputten van Steendorp, tot de weidse polders van Kruibeke.”

Oeverlopen kwam tot stand uit een samenwerking tussen Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Waasland, waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeentes Kruibeke en Temse. De belevingsgids kost 6 euro en is te koop via www.tov.be/webshop, bij de diensten voor toerisme en in de betere boekhandel.