De vijfde en laatste Demerpoort - een bijzondere ontmoetingsplaats aan de Demer - is klaar. Sinds gisteren kan je in Werchter op 4 meter hoogte tussen de bomen wandelen.

Het kronkelende wandelpad begint en eindigt aan het jaagpad langs de Demer en voert je 56 meter ver tussen de eiken. Het gaat om een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Binnen het project 'Ontmoet de Demer' lieten ze vijf ontmoetingsplaatsen inrichten: in Diest staan twee manshoge kanonnen, in Zichem kan je picknicken in een authentiek platbodemschip, de Demerbrug in Betekom werd versierd met een tolhuisje uit cortenstaal en Langdorp kreeg een sierlijke picknicktafel en een aanmeerplaats voor kajaks en kano's.

De constructies zijn allemaal ontworpen door Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven, die zich lieten inspireren door de lokale geschiedenis of het karakter van de plek. Alle vijf locaties vormen een perfect startpunt voor een wandeling of fietstocht door de Demervallei!

Foto: © Lander Loeckx