Op zaterdag 21 april is het wereldvismigratiedag! In de Sigmagebieden steken we dagelijks de handen uit de mouwen om het vissen naar hun zin te maken. Hoe we dat precies doen? Dat ontdek je dit weekend in de Polders van Kruibeke en de Kalkense Meersen.

Vrijdag 20 april – Polders van Kruibeke

De Polders van Kruibeke, het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, zijn een oase voor vissen. Paling, snoek, blankvoorn … het natte natuurgebied is een ideale biotoop voor vissen om te paaien en op te groeien. Dankzij specifieke ingrepen zit het visbestand er in de lift: een visvriendelijke stuw bijvoorbeeld. Zo’n stuw laat toe om het waterpeil in de elzenbroekbossen van het gebied op maat te regelen. Tegelijk is het een handige doorgang voor tal van vissen.

Op vrijdagnamiddag 20 april laat visserijbioloog Mark Staut een fuik te water nabij de visvriendelijke stuw. Benieuwd welke soorten allemaal boven zullen komen? Rep je dan naar de stuw aan de Blauwe Gaanweg in Kruibeke, afspraak om 13.30 uur.

Meer info: http://scalluvia.eu/vismigratiedag/

Zondag 22 april – Kalkense Meersen

In Paardeweide, deelgebied van de Kalkense Meersen, wemelt het van de vis. Vrijwilligers van natuurbeheerder vzw Durme doen er regelmatig proefvangsten om een vinger aan de pols te houden. De fint of meivis is de koning van het visbestand, maar ook andere soorten maken hun opwachting. Denk aan baarzen en brasems, maar ook aan trekvissen zoals bot en spiering. Je raadt het al: ook hier leggen we de vissen in de watten. Tussen de Schelde en het overstromingsgebied plaatsen we een slimme vistrap met een inlaatklep. Via de klep glippen kleine vissen het gebied in, waar ze rustig kunnen opgroeien. Eens volgroeid zwemmen ze opnieuw weg langs de vistrap.

Op zondag 22 april voert vzw Durme een proefvangst uit een met een fuik. Ook jij kan komen kijken! Gidsen van dienst zijn Pierre Deseyn en Jan Maertens. Na de vangst volgt een drink.

Alle praktisch info vind je hier.

Vistrap Paardeweide