Een dag vol beleving op en rond het water: dat is Hoogtij. Op zondag 16 juni kan je meedoen aan meer dan 60 activiteiten in 22 gemeenten langs Schelde en Durme. Het event werd gisteren voorgesteld onder een stralende zon op de Kaai in Sint-Amands.

Met een kajak op de Durme varen, wandelen of fietsen door de Sigmagebieden langs de Schelde, een concert meepikken in het Scheepvaartmuseum in Dendermonde of op schattenjacht gaan in de Hamse natuur: Hoogtij biedt voor ieder wat wils.

De Scheldevallei barst dan ook van de troeven: pittoreske dorpen, prachtige kastelen, Europese topnatuur, heerlijk weidse velden ... “Met Hoogtij willen we de mensen bewust maken van wat er allemaal gebeurt in de Scheldevallei en binnen het Sigmaplan”, zegt Tom Wezenbeek van Regionaal Landschap Schelde-Durme, dat het event coördineert, in Gazet van Antwerpen.

Ruimte om te overstromen

Hoogtij wordt georganiseerd met middelen van het LIFE-project Sparc (Space for Adapting the River to Climate change). Met Sparc geeft de Europese Unie steun om acht gebieden van het Sigmaplan in Antwerpen en Oost-Vlaanderen verder te ontwikkelen en te wapenen tegen de klimaatverandering. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor authentieke riviernatuur, zoals slikken en schorren.

“We moeten meer ruimte geven aan het water”, beaamde minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel gisteren, tijdens de officiële voorstelling van Hoogtij aan de Scheldebocht in Sint-Amands. En dat is precies wat we met het Sigmaplan doen, de Schelde en haar zijrivieren meer ruimte geven om te stromen én te overstromen in gecontroleerde overstromingsgebieden en ontpolderingen, om op andere plaatsen wateroverlast te voorkomen.

Ontdek het volledige programma van Hoogtij!