De Kalkense Meersen en het Donkmeer laten uitgroeien tot één gebied waar plaats is voor natuurbeleving, natuurwaarde en natuurherstel, zachte recreatie en agrarische activiteit, en dat op het ritme en in het spoor van de Schelde. Dat is de ambitie van de gemeentes Wetteren, Wichelen, Berlare en Laarne en tal van andere partners. Gisteren ondertekenden ze een charter dat de doelstellingen bundelt.

De Kalkense Meersen en het Donkmeer vormen samen 1500 hectare topnatuur, die zich uitstrekt over de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Verschillende partners, waaronder de uitvoerders van het Sigmaplan, zetten zich nu al in om die natuur op te waarderen en toegankelijk te maken voor bezoekers. Zo breidde Toerisme Oost-Vlaanderen in 2017 het wandelnetwerk nog uit. Met het charter leggen alle zestien betrokkenen vast waar ze in de toekomst nog aan willen werken.

Onuitwisbaar spoor

“De natuurbeleving, de zichtbaarheid, de bescherming, de toegankelijkheid en de versterking van de natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het gebied zijn de belangrijkste doelstellingen in het charter”, vertelt projectcoördinator Emanuel Ramoudt aan Het Laatste Nieuws. Voortaan willen de partners de Kalkense Meersen en het Donkmeer als één aaneengesloten natuurgebied bekijken. Da’s niet onlogisch: de Schelde heeft het landschap hier gevormd en getekend, ze heeft een onuitwisbaar spoor getrokken doorheen de streek.

Waterbuffers

Het gebied heeft ook troeven op het vlak van veiligheid. Het Sigmagebied Cluster Kalkense Meersen bevat een aantal gecontroleerde overstromingsgebieden die water bufferen bij extreme weersomstandigheden, om overstromingen te voorkomen. Verder hebben we hier met het Sigmaplan wetlands en getijdennatuur aangelegd, een paradijs voor libellen, amfibieën, vissen en tal van vogels. Wetlands zijn ook heel nuttige gebieden: ze doen dienst als een spons die het overtollige water vasthoudt en vertraagd afvoert naar de Schelde.

Alpaca’s aaien

Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen organiseerden zondag elk een activiteit ter gelegenheid van de ondertekening. Zo kon je al een glimp opvangen van de aaidierenweide aan de Eendenkooi in Berlare, die over een maand opengaat. Kinderen zullen er hun hartje kunnen ophalen: er zullen alpaca’s, geitjes, kippen, cavia’s, konijnen en kalfjes van jerseykoeien rondlopen.

Volg de plannen voor ‘Kalkense Meersen Donkmeer’ op www.kalkensemeersendonkmeer.be.