Begin oktober werd de Roerdomp-brug over de Kalkenvaart geplaatst. Deze sierlijke constructie is de enige overspanning van de Kalkenvaart en biedt wandelaars en fietsers nieuwe mogelijkheden om dit unieke gebied te verkennen.

De Kalkense Meersen strekken zich uit over ongeveer duizend hectare op het grondgebied van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Het is een van de mooiste natuurgebieden in Oost-Vlaanderen, dat fietsers en wandelaars met open armen verwelkomt. Het maakt ook deel uit van het Sigmaplan.

Oversteek

Via verschillende verharde en onverharde wandelpaden krijgt het grote publiek toegang tot de meest bekoorlijke plekjes en de prachtige fauna en flora in de meersen. Middenin het gebied stoten bezoekers echter op de Kalkenvaart, die van noord naar zuid door het landschap snijdt en een vlotte doorgang enigszins beperkt. Daarom werd er gezocht naar een manier om gemakkelijk het water over te steken. Eerder werd met dat doel ook al de Tragelweg langs de oude Schelde hersteld.

Tijd voor een brug

In het voorjaar van 2019 ging Natuur en Bos van de Vlaamse overheid over tot de aanbesteding van een brug via een zogenaamd ‘design-and-build’-dossier. Na zorgvuldige evaluatie door een uitgebreid panel (met vertegenwoordigers van Natuur en Bos, De Vlaamse Landmaatschappij, De Vlaamse Waterweg en de gemeentes Laarne en Wichelen), werd gekozen voor het voorstel van Servais Engineering Architectural in samenwerking met Ateliers Melens Dejardin.

Het resultaat was een 25 meter lange voetgangersbrug van 11 ton in weervast en graffitibestendig staal met een slipvaste bodem. De draagstructuur zit volledig verwerkt in de leuning, wat resulteert in een rank, esthetisch aantrekkelijk design. Door zijn roestbruine kleur gaat het smeedwerk van de brug prachtig op in de natuurlijke omgeving.

Een toepasselijke naam

De brug kreeg ook een naam. Op de digitale simulaties van het ontwerp werd een afbeelding van een voorbijvliegende roerdomp toegevoegd. Goed gezien van dhr. Servais, want deze reigerachtige is een doelsoort voor het Sigmaplan in de Kalkense Meersen. Tijdens de ontwerp- en bouwfase werd de term Roerdomp-brug al snel als werknaam gebruikt en die is blijven plakken.

De eerste wandelaars en fietsers vonden alvast hun weg naar de nieuwe aanwinst in de Kalkense Meersen en ze toeterden al heel wat positieve reacties, persoonlijk en op sociale media.

De roerdomp, een reigerachtige vogel

Copyright foto van Roerdomp-brug: Sammy De Rycke.