Foto: Kurt Geeraerts
Op 13 juli spotte Maarten Jacobs een slangenarend in de Kalkense Meersen. De vogel werd Jacobus genoemd, naar zijn ontdekker. Intussen lokte het dier al heel wat vogelaars naar het Sigmaproject. Zij konden vaststellen dat Jacobus er vreemde eetgewoontes op nahoudt.
Slangenarenden komen gewoonlijk voor in het zuiden van Europa, waar ze overleven op slangen en hagedissen. Gemiddeld eet een volwassen slangenarend één of twee middelgrote slangen per dag. Jacobus, de Kalkense slangenarend, is wellicht pas vorig jaar geboren. Hij lijkt namelijk nog geen bruine ‘bivakmuts’ te dragen zoals volwassen exemplaren die hebben. Toch zoekt de soort ook in België normaal plaatsen op waar bijvoorbeeld adders, hazelwormen of muurhagedissen zitten. Precies daarom is Jacobus’ keuze voor de Kalkense Meersen zo merkwaardig.
Paddendieet
Slangen of adders zijn er namelijk niet te vinden in de Kalkense Meersen. De slangenarend lijkt zijn dieet echter vrij vlot te hebben aangepast aan het voedselaanbod. Hij leeft vooral van de talrijke padden en kikkers rond de sloten en poelen van het uitgestrekte meersengebied. Eerst speurt Jacobus de omgeving af vanuit de hoogte. Soms zit hij in een boom, andere keren hangt hij biddend in de lucht. Ook andere roofvogels, zoals de torenvalk, maken gebruik van die jachttechniek: onbeweeglijk laten ze zich op de wind drijven, om zich vervolgens razendsnel naar beneden te laten vallen als ze een prooi in het vizier hebben. De arend grijpt de pad of kikker dan met zijn klauwen, stijgt weer op en werkt het hapje in de vlucht naar binnen. Wie Jacobus nog andere prooien ziet verschalken, mag dat laten weten aan dominique.verbelen@natuurpunt.be.
Rustig natuurgebied
De Kalkense Meersen zijn vooral bekend als waardevol weidevogelgebied met bloemrijke hooilanden, doorsneden door kreken. Hoewel het natuurgebied opengesteld is voor recreanten, is het er zeer rustig. En dat blijkt Jacobus wel te appreciëren. Wie wil weten waar en wanneer Jacobus nog opduikt boven de Kalkense Meersen, kan zijn bewegingen volgen op www.waarnemingen.be. Natuurlijk mag je ook zelf het luchtruim boven dit Sigmaproject komen afspeuren, maar blijf wel op de paden en hou je hond aan de leiband.
Bron: www.natuurbericht.be
Het natuurgebied de Kalkense Meersen maakt deel uit van het Sigmaproject Cluster Kalkense Meersen.