De ‘passerelle’ in Wetteren is erg in trek bij huiszwaluwen. Elk jaar zitten er zo’n 25 broedende koppels. Nu de brug vervangen wordt, maakt De Vlaamse Waterweg nv werk van nieuwe nestplaatsen.

Fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers zullen de Schelde in Wetteren straks veel vlotter kunnen oversteken. De Vlaamse Waterweg nv en de gemeente bouwen er een brug om de verouderde passerelle te vervangen. Ook aan de huiszwaluw, een kwetsbare vogelsoort, is gedacht. “In de 170 meter lange aanloopbrug lieten we uitsparingen voorzien waarin huiszwaluwen kunnen broeden”, zegt Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg nv aan Het Laatste Nieuws. “Daarnaast moeten 15 kunstnesten de huiszwaluwen verleiden om te komen kennismaken met hun nieuwe woonplaats. Al kunnen de dieren dit jaar nog terecht op hun oude broedplaats, de passerelle.”

Ideale nestplaats

Aan de oude voetgangersbrug hangen sinds 2008 verschillende kunstnesten. Een brug over het water is voor zwaluwen de ideale plek om te nestelen: roofdieren kunnen er moeilijk bij, en ze zitten dicht bij modder, wat ze gebruiken om hun nest te bouwen. Dit najaar, als het broedseizoen voorbij is en de zwaluwen hun nest verlaten hebben, wordt de brug afgebroken. Tijdens de wintermaanden ruilen de diertjes ons land in voor het warmere Afrika.

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug sluit aan op het stadsvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’. De gemeente wil de band met de Schelde herstellen.

Kom mee zwaluwen tellen!

Op zaterdag 2 juni organiseert Natuurpunt een telmoment aan de oude en nieuwe brug. Iedereen is welkom om 10 uur aan de voet van de oude passerelle, aan de kant van het centrum.