Het Sigmagebied Dijlemonding, op een boogscheut van Mechelen, krijgt er een gecontroleerd overstromingsgebied bij. In de laatste nieuwsbrief ontdek je alles over deze Grote Vijver, waar de werken dit jaar op kruissnelheid komen.

Grote Vijver ligt aan de samenloop van de Dijle en de Rupel, midden in het rivierenland tussen Mechelen en Rumst. Voor we het gebied kunnen inzetten als buffer tegen hoge waterpeilen op de omliggende rivieren, staan dit jaar tal van inrichtingswerken gepland.

Zo willen we dit jaar de ringdijk rond het zuidelijke deel van de vijver afwerken. In de loop van mei starten we dan weer met de aanleg van twee sluizen. Opvallend aan Grote Vijver is de tweedeling van het gebied. Het zuidelijke deel zal bij stormweer vloedwater opvangen. Het noordelijke deel heeft dezelfde functie, maar zal door een slimme sluis ook dagelijks bevloeid worden door de Nete, op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat unieke getijdennatuur in de vorm van slikken en schorren.

In onze laatste nieuwsbrief krijg je een stand van zaken van alle inrichtingswerken. Voor fietsers en wandelaars gelden rond Grote Vijver tijdelijke omleidingen, die we netjes voor je uitgestippeld hebben. Verder lees je ook alles over Zennegat, het overstromingsgebied aan de overkant van de Dijle, waar het getij een prachtig landschap boetseert.

Benieuwd? Klik hier voor de nieuwsbrief!