In Hamme leggen we een gecontroleerd overstromingsgebied aan. Dat moet de brede regio beter beschermen tegen wateroverlast. Om de toegankelijkheid van het gebied te vergroten en het lokale toerisme te stimuleren, hebben we aan de rand een parking gebouwd. Die is alvast tijdelijk bruikbaar en kan in april definitief opengaan.

In De Bunt in Hamme bouwen De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos aan een gecontroleerd overstromingsgebied in het kader van het Sigmaplan. Binnen enkele jaren zal het gebied bij stormvloed overtollig water van de Schelde en de Durme opvangen. Bovendien groeit De Bunt uit tot een uniek landschap van zoetwaterslikken en -schorren. Vanop de ringdijk zullen fietsers en wandelaars daar ten volle van kunnen genieten. De parking wordt een toegangspoort tot het overstromingsgebied dat veel bezoekers zal aantrekken. Een grote troef dus ook voor de horecazaken aan De Bunt.

Groene toets

Voor de parking open kon gaan, moesten De Vlaamse Waterweg nv en het gemeentebestuur van Hamme afspraken maken over de afwerking en het beheer. Nu beide partijen een akkoord hebben bereikt, is de parking alvast tijdelijk bruikbaar. De Vlaamse Waterweg nv zorgt nog voor een groene toets door bomen en struiken aan te planten, in samenspraak met de gemeente Hamme. De gemeente neemt het beheer en het onderhoud van de parking op zich.

Definitief open in april

Zodra de gemeente Hamme haar akkoord geeft over de aanplanting, zal de aannemer van De Vlaamse Waterweg nv de parking afwerken. De aannemer pakt dan ook de afwatering op de parking aan, zodat het water in de toekomst goed kan weglopen. Om de laatste werken te kunnen uitvoeren wordt de parking plaatselijk afgesloten. Dat zal vermoedelijk in de loop van februari gebeuren. Als alles volgens plan verloopt en het weer geen roet in het eten strooit, kan de parking in april definitief opengaan.

Uitvalsbasis voor bezoekers

Hans Quaeyhaegens, projectingenieur bij De Vlaamse Waterweg nv: “Zodra het overstromingsgebied is afgewerkt en de natuur volop tot ontwikkeling komt, verwachten we hier nog meer bezoekers dan nu al het geval is. Fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers kunnen het gebied verkennen met deze parking als uitvalsbasis. Ze kunnen bovendien genieten van een hapje of drankje in een van de horecazaken. We betreuren dat de uitbaters lang op de parking hebben moeten wachten, maar duidelijkheid over de afwerking en het beheer zijn noodzakelijk om een openbare parking te kunnen openstellen.”