Op zondag 12 maart kun je in de Durmevallei getuige zijn van een uniek natuurfenomeen. De 'mascaret' is een zelden geziene vloedgolf, die in Vlaanderen alleen tussen Hamme en Lokeren de kop opsteekt. Vzw Durme en Ons Streven maken je wegwijs tijdens een gratis wandeling.

Een golfslag als een wasbord, met snel opeenvolgende kopjes, die aan een hoogte tot 30 centimeter boven het waterpeil komt aanrollen. Zo herken je de 'mascaret' of vloedbranding, een getijdenfenomeen waarbij een vloedgolf als een muur een rivier oprolt. In Europa zijn er slechts 5 rivieren waar het fenomeen zich voordoet: de Severn (Wales en Engeland), de Trent (Engeland), de Dordogne en de Garonne (Frankrijk) en de Durme. Hoe zo’n golf ontstaat? Door de zeldzame combinatie van een vloedwisseling van af- naar oplopend water, een groot verschil tussen eb en vloed, en het getij dat door een trechtervorm een rivier wordt opgestuwd. Al die factoren komen nu zondag samen in de Durmevallei.

Verzamelen op de Mirabrug

Wie benieuwd is naar de mascaret kan op zondag 12 maart mee op stap met vzw Durme en Ons Streven uit Tielrode. Zij organiseren vanaf 9.30 uur een geleide wandeling langs de dijken van de Durme in Hamme, Tielrode, Elversele en Waasmunster. Halverwege brengt een veerboot je naar de overkant van de rivier. Tijdens de wandeling krijg je uitleg over de typische riviernatuur, de slikken en schorren van de vallei, de cultuurhistorische elementen en de Sigmawerken voor veiligheid en natuur. Start- en eindpunt is de Mirabrug, de beste plek om de vloedbranding te bewonderen en zelfs te horen aanrollen. De golf wordt verwacht tussen 12 en 13 uur.

De wandeling is gratis. Meer info krijg je via andre.verstraeten@scarlet.be