De Durmevallei weet heel wat mensen te verleiden tot een wandeling of fietstocht. Velen van hen houden even halt bij de Mirabrug. Aan die opmerkelijke driedelige constructie zit een bijzondere geschiedenis vast.

In 1971 werd Stijn Streuvels’ boek De Teleurgang van de Waterhoek verfilmd. De Mirabrug dankt haar naam aan de titel van die film: Mira of de teloorgang van de Waterhoek. Mira is ook de naam van een van de hoofdpersonages uit de film, gespeeld door Willeke van Ammelrooy. Aan de Mirabrug vertrekt een wandelroute van 7,5 kilometer, die door het Sigmagebied De Bunt loopt.

Wist je dat? In de film Mira wordt een brug gebouwd tussen de 'beschaving' en de idyllische Waterhoek.

Oorlogsverleden

De huidige brug is een veel modernere variant van de oorspronkelijke brug. De Mirabrug speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omwonenden bliezen de brug toen op als wanhoopspoging om de opmars van de Duitsers af te remmen. De bezetters bouwden echter een nieuw metalen middengedeelte, waarin ze bovendien de initialen van keizer Wilhelm II verwerkten. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw had de brug haar beste tijd gehad. Ze was niet meer te sluiten en bleef lange tijd openstaan. Gelukkige bleef de vergane glorie van de Mirabrug niet onopgemerkt. Sinds 1991 wordt ze beschermd als monument.