Bescherming, uitbreiding en ontwikkeling van riviernatuur

Door de Schelde en haar zijrivieren meer ruimte te geven, herstellen we hun ecosysteem. Zo geven we de natuur een stevige boost en realiseren we de Europese natuurdoelen. Onder invloed van eb en vloed ontstaat er unieke getijdennatuur met ruimte voor tal van bijzondere planten en dieren. Gebieden die niet onder invloed van het getij staan, richten we in als wetlands. Die zuigen het water op bij hevige regenval, om het dan weer met mondjesmaat los te laten in periodes van droogte.

Groot Schoor Hamme, 2022, ©Vilda
nature

Riviernatuur om van te genieten

De natuur die in de Sigmagebieden ontstaat is verbonden met de rivier. Slikken, schorren, wetlands: stuk voor stuk werken ze als een spons. Ze nemen water op en voorkomen zo overstromingen. Daarnaast zijn ze de ideale habitat voor tal van dieren en zorgen ze voor prachtige landschappen om door te wandelen of te fietsen.

crop

Meer leven in het water

We voorzien 9.028 hectare natuurontwikkeling. Dat zijn 18.056 voetbalvelden! Zo willen we 110 doelsoorten aantrekken, waaronder de roerdomp, de bever, de kamsalamander en zelfs de otter.

score

Zeldzame planten en dieren

Het Sigmaplan helpt om de natuurdoelen van Natura2000 te halen, het Europese netwerk van natuurgebieden. We willen stap voor stap waardevolle planten en dieren, en hun leefgebieden, beschermen en waar nodig ontwikkelen en herstellen.

emoji_nature

Betere leefkwaliteit

Door meer natuur te ontwikkelen, dragen we bij aan een betere water- en luchtkwaliteit, recreatie, gezondere visbestanden … Naast natuur blijft er in verschillende projecten trouwens ook ruimte voor landbouw.

mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact