Een welvarende economie

Als een van de drukst bevaren rivieren van Europa speelt de Schelde een prominente economische rol in de (internationale) scheepvaart, de lokale economie en de landbouw. Bij onze werken houden we hier rekening mee. Zo kunnen waterveiligheid, natuur en economie zich naast elkaar ontwikkelen.

Netekanaal aan Varenheuvel-Abroek, ©Yves Adams
insights

Boost voor de economie

De Schelde is een belangrijke scheepvaartroute, goed voor de aan- en afvoer van tonnen goederen naar en van de havens van Antwerpen, Vlissingen, Terneuzen, Gent en Brussel. In die havens, en langs de oevers van de rivier, zijn talloze bedrijven gevestigd. Scheepvaart en de economische ontwikkeling errond vormen dan ook een integraal deel van het Sigmaplan.

add_business

Bloeiend horeca- en recreatieaanbod

Terrasjes en restaurants langs de jaagpaden, fietsverhuurbedrijven, boottochten … De horeca en dienstenbedrijven in de hele Scheldevallei (inclusief zijrivieren) profiteren mee van de rijke troeven van de Vlaamse getijdenrivieren. Ook lokale verenigingen, gemeentebesturen en landbouwers werken mee aan toeristische projecten. Denk maar aan de historische Koolputtensite ter hoogte van de Mirabrug in de Durmevallei.

agriculture

Oplossingen voor landbouwers

In sommige Sigmagebieden gaat er landbouwgrond verloren. Daarom ontwikkelde de Vlaamse Regering, samen met landbouwexperts, een flankerend beleid voor landbouw. Deze maatregelen moeten de gevolgen van het Sigmaplan voor landbouwers verzachten. In andere gebieden blijft landbouw wel mogelijk of helpen landbouwers bij de omvorming of het beheer van het gebied.

mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact