De driekantige bies op de Scheldeoever in Wichelen is gered. De zeldzame plant moest verhuizen zodat er noodzakelijke dijkwerken konden gebeuren. De wortelstokken werden uitgegraven en vonden deze week een nieuwe thuis.

Een stevige kraan op een ponton op de Schelde: er kwam best wat kijken bij de verhuis van de driekantige bies op de oever in Wichelen. Waarom al die moeite? Driekantige bies is een uiterst zeldzame plant die volledig dreigt te verdwijnen. Ze groeit op de oevers van rivieren in zoetwatergetijdengebieden, gebieden dus die onderhevig zijn aan eb en vloed. Een grote populatie stond op de oever van de buitenbocht van de Schelde in Wichelen.

‘Stond’, want de biezen dreigden verloren te gaan door de impact van de dijkwerken die op deze plek gepland waren. Dus moesten ze verhuizen. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werkte in samenwerking met de Vlaamse Waterweg nv, Natuurpunt, Het Regionaal Landschap Schelde Durme en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid een plan uit om de wortelstokken te oogsten en op geschikte locaties opnieuw te planten.

20 boxen vol

Twee dagen lang was het INBO op de oever aan de slag om zoveel mogelijk wortelstokken uit te graven. Bart Vandevoorde van het INBO: “Het plan was om alle populaties uit te graven, maar dat bleek praktisch niet haalbaar, vooral omdat je rekening moet houden met het getij: als het vloed was, konden we niet werken. Er was dus een beperkt tijdskader. Uiteindelijk konden we twintig curverboxen vullen.”

Planten van de wortelstokken van de driekantige bies © INBO

Het zoeken naar geschikte locaties voor de wortelstokken was niet evident. Zo mogen de biezen niet overwoekerd worden door andere soorten, en moet je rekening houden met het zoutgehalte en de hoogte van de plaats waar ze staan. Begin deze week zijn de biezen uitgezet op negen verschillende locaties in de omgeving, onder meer in de gecontroleerde overstromingsgebieden Bergenmeersen, Paardeweide en Wijmeers en aan Schoonaardebrug.

Succesvolle operatie?

Het INBO hoopt dat de biezen zich vanop hun nieuwe locatie verder zullen verspreiden. Maar eerst is het afwachten of de planten tevreden zijn met hun nieuwe thuis. “Het succes van de verplaatsing zal pas de komende maanden zichtbaar worden", vertelt Bart Vandevoorde. "Normaal gezien piepen driekantige biezen boven in de loop van april.”