De Grenspark Groot-Saeftinghe Challenge is op zoek naar bewoners die durven meedromen over hun toekomstige achtertuin, boeren die meedenken over een win-winsituatie voor landbouw en natuur, bedrijven als gastheer voor een groeiend aantal bezoekers … Naar believers en belevers kortom. Misschien pas jij wel in dat plaatje?

Even kaderen: acht partners uit Vlaanderen en Nederland zetten hun schouders onder de ontwikkeling van een uniek natuurlandschap op de grens van zoet en zout water, rond de Sigmagebieden Hedwige-Prosperpolder, Doelpolder Noord en Doelpolder Midden en het natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe. Grenspark Groot-Saeftinghe, zo heet het project.

De partners krijgen steun van het Europese programma Interreg Vlaanderen Nederland, maar ook jouw hulp kunnen ze goed gebruiken. Begin dit jaar lanceerden ze tien ‘challenges’ waar iedereen aan kan meedoen, en ze hebben al heel wat vooruitgang geboekt! Zo zorgden elf landbouwers voor 150.000 vierkante meter nieuw voedselgebied voor de bruine kiekendief, een zeldzame roofvogel die jaagt op muizen en kleine vogels. Die vindt hij voortaan in de grensstreek tussen Vlaanderen en Nederland, waar de elf landbouwers ‘kiekendiefvriendelijke’ gewassen telen, zoals grasklaver, luzerne, spelt en sint-jansrogge. Die trekken namelijk heel wat knaagdieren en vogels aan ...

Vleermuiskasten

Onlangs mochten de Grensparkpartners nog een challenge afvinken: de zoektocht naar vijftig bevlogen ‘streekholders’ zat erop. Er dienden zich zelfs 58 geïnteresseerden aan: inwoners, ondernemers, boeren, bedrijven en beleidsmakers die mee willen nadenken over de ware identiteit van hun regio.

Ondertussen wordt er naarstig getimmerd aan vleermuiskasten, worden er streekproducten uit de grensstreek geserveerd en hebben al heel wat natuurfanaten hun mooiste foto van het grenspark online gezwierd. Wil jij ook je steentje bijdragen? Surf naar grensparkchallenge.eu en ontdek alle uitdagingen. Meedoen kan door een mailtje te sturen naar ikdoemee@grensparkchallenge.eu.