Natte natuur onmisbaar in strijd tegen gevolgen klimaatverandering

We weten het al langer: natuur is een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het Sigmaplan voorziet in die strijd een bijzondere rol voor natte natuur langs de Schelde en haar zijrivieren. Dat Europa in ons verhaal gelooft, blijkt uit de steun die we krijgen voor de aanleg van zes natte natuurgebieden.

De afgelopen eeuwen hebben we de Schelde in een strak keurslijf gestoken door gebieden in te polderen en de rivier recht te trekken. Dat leidde tot hogere hoogwaterstanden die steeds verder landinwaarts voorkomen. De Schelde heeft minder ruimte om op een natuurlijke manier buiten haar oevers te treden, met overstromingsgevaar tot gevolg. Dat risico neemt enkel toe als gevolg van de klimaatverandering. De zeespiegelstijging kan de gevolgen van een stormtij namelijk doen toenemen. De hogere waterstanden die daarmee gepaard gaan moeten opgevangen worden en ook de stormvloed moet gedempt worden. Een ander gevolg van de klimaatverandering is toenemende verdroging.

Door gecontroleerde overstromingsgebieden aan te leggen en land te ontpolderen, geeft het Sigmaplan de Schelde en haar zijrivieren opnieuw meer ruimte om te stromen. Maar er is meer: de natte natuur die in die Sigmagebieden tot ontwikkeling komt, is een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. En dat vieren we elk jaar op 2 februari, tijdens World Wetlands Day

Longen van de rivier

Het thema dit jaar is wetlands and climate change. “De term ‘wetlands’ wordt hier ruim geïnterpreteerd, het gaat over diverse vormen van natte natuur”, zegt Dominiek Decleyre van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat het Sigmaplan mee realiseert. “Met het Sigmaplan zorgen we op verschillende manieren voor natte natuur. In de gecontroleerde overstromingsgebieden met gereduceerd getij stroomt elk dag op het ritme van eb en vloed water via een sluis in en uit het gebied, met als resultaat een landschap van slikken en schorren, typische getijdennatuur. Dat zie je bijvoorbeeld in het Zennegat in Mechelen. Ook in de ontpolderingen van het Sigmaplan komt getijdennatuur tot ontwikkeling, zoals in Wijmeers in Berlare.”

Slikken en schorren doen dienst als de longen van de rivier. Ze filteren het teveel aan stikstof en fosfor uit het water en voegen zuurstof toe. Geen wonder dus dat heel wat vissoorten de plasjes in slikken- en schorrengebieden als paaiplaats en kraamkamer gebruiken. Bovendien temperen slikken en schorren in een ontpoldering de kracht van het getij en verminderen zo de druk op de dijken.

Spons

We creëren ook natte natuurgebieden die er heel verschillend kunnen uitzien, van zeer vochtige tot minder vochtige graslanden, van natte bossen tot moerasachtige gebieden. In natte graslanden staat het grondwater hoger in de winter dan in de zomer. Bij hevige regenval zuigen de graslanden het water op, om het in periodes van droogte met mondjesmaat los te laten. Een natuurlijke spons, met andere woorden, die van cruciaal belang is tijdens aanhoudende droge periodes zoals afgelopen zomer. Die eigenschap maakt natte graslanden uitermate geschikt om verdroging als gevolg van de klimaatverandering op te vangen.

Europese steun

Dat Europa overtuigd is van het nut van de Sigmagebieden in de strijd tegen de klimaatverandering, blijkt uit het Europese LIFE-project SPARC (Space for Adapting the River Scheldt to Climate Change). Via dat project voorziet de Europese Unie financiële steun om zes Sigmagebieden in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen verder te ontwikkelen. De Europese steun geeft een extra duwtje in de rug om in deze gebieden authentieke getijdennatuur te creëren. De initiatiefnemers van LIFE SPARC zetten zich in om klimaatadaptatie meer in de kijker te plaatsen. Bewoners en bezoekers moeten bovendien volop kunnen genieten van de Schelde en de Sigmagebieden.

 

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact