Vernieuwde Aard en nieuw overstromingsgebied in Wichelen feestelijk ingehuldigd

Vlaanderen is sinds kort een overstromingsgebied rijker. Met de afwerking van het deelgebied Wijmeers zijn alle veiligheidsprojecten in het Sigmagebied Kalkense Meersen volledig klaar. De inhuldiging van Wijmeers vond plaats op het vernieuwde plein van Aard, een gehucht van Wichelen, dat een ‘toegangspoort’ vormt tot een fiets- en wandelparadijs door prachtige natuurgebieden. Bij de plechtigheid werd een kunstwerk van landschapskunstenaar Will Beckers onthuld.

In mei 2014 sloten waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en de gemeente Wichelen een samenwerkingsovereenkomst om samen het plein op het gehucht Aard, aan de veerverbinding tussen Schellebelle en Aard, nieuw leven in te blazen. De betonnen waterkeringsmuur voor de woningen werd afgebroken, behalve aan het café Den Aard, en op het plein werd groen aangeplant. Naast parkeerplaatsen voor auto’s en fietsers is ook voor een oplaadpunt voor elektrische fietsen gezorgd.

Band met de Schelde

Het vernieuwde Aard wordt een autoluwe trekpleister voor wandelaars en fietsers. “Met de herinrichting van ‘Den Aard’ willen we de pracht van deze plaats benadrukken. Dit plein geeft ons de kans om het dorpsgevoel te versterken en de banden aan te halen met de Schelde”, zei burgemeester Kenneth Taylor van Wichelen.

Bovendien is het vernieuwde plein een ideale toegangspoort tot de nabijgelegen Sigmagebieden, meent Dominique Van Hecke, algemeen directeur van W&Z: “Met het Sigmaplan verhogen we niet alleen de waterveiligheid en de natuurwaarden, maar maken we Vlaanderen ook een aangenamere plaats om te wonen, te werken en te ontspannen. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen meegenieten van de troeven van het Sigmaplan. Een ‘toegangspoort’ als deze rolt voor buurtbewoners en bezoekers de rode loper uit.”

Op het dorpsplein prijkt voortaan het kunstwerk ‘Voyager’, dat op vraag van de omliggende gemeentes ontworpen werd door Will Beckers. De landschapskunstenaar vervaardigde eerder al het ‘salicetum’, een biosculptuur van knotwilgen in het natuurgebied Kalkense Meersen. ‘Voyager’, een combinatie van metaal en natuur, symboliseert de reiziger die gebruik maakt van het veer, op het dorpsplein halthoudt of doorsteekt naar de Kalkense Meersen.

Op stap in Wijmeers

Na de inhuldiging van het plein volgde de officiële opening van het Sigmagebied Wijmeers voor het publiek. Voor wandelaars en fietsers zijn twee bestaande wandellussen door de Cluster Kalkense Meersen uitgebreid met routes door Wijmeers. Dit gebeurde in samenwerking met Natuurpunt. Op zondag 1 mei worden de wandelpaden officieel ingehuldigd – Natuurpunt viert dan 25 jaar van activiteiten in het meersengebied. 

Met het deelproject Wijmeers is het veiligheidsluik van het Sigmagebied Kalkense Meersen volledig voltooid. De natuurinrichting loopt nog een tijd door in samenwerking met lokale landbouwers, jagers en natuurverenigingen. Na Paardeweide en Bergenmeersen is Wijmeers het derde overstromingsgebied dat in de regio rond Wichelen in werking zal treden om extreme waterpeilen op de Schelde – bij stormtij en zware regenval – op te vangen. Het gebied ter grootte van 170 hectare strekt zich uit over de gemeentes Berlare en Wichelen. Het omvat twee zones: Wijmeers 1 ligt het meest noordelijk en beslaat de grootste oppervlakte; Wijmeers 2 vormt een zuidelijke sikkel aan de Scheldebocht.

Wetlands en getijdennatuur

Wijmeers 1 zal slechts één keer om de vijftig jaar onder water lopen.  Wijmeers 1 is ecologisch gezien een heel divers gebied. Het beschikt ook over schrale graslanden op de landduinen, open water in het noorden en tientallen hectare bos.

In het zuidelijke Wijmeers 2 werd een deel van de vroegere meersen teruggegeven aan de Schelde zodat de rivier meer ruimte heeft. Via openingen in de bestaande dijk krijgt de rivier – in een afgebakend gebied – vrij spel. Deze ontpoldering levert een knap staaltje getijdennatuur op. Door eb en vloed opnieuw toe te laten, zal het gebied evolueren tot achtereenvolgens rietland en wilgenvloedbos. In deze biotoop voelen tal van eenden, maar ook meeuwen, ganzen en steltlopers zich thuis.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact