Door een combinatie van springtij en een (sterke) westenwind staat het water op de Schelde en haar zijrivieren hoog. Verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden kunnen vandaag vollopen.

De kans is groot dat de gecontroleerde overstromingsgebieden Bergenmeersen (Wichelen), Paardeweide (Berlare en Wichelen), Tielrodebroek (Temse), Scheldebroek (Zele), Zennegat (Mechelen) en Anderstadt 2 (Lier) straks zullen vollopen.

Vanavond verwachten we geen stormtij meer. Scheldebroek, Paardeweide, Anderstadt 2 en Zennegat zouden wel nog water kunnen opvangen. Dat is uiteraard afhankelijk van de effectieve hoogwaterstanden en de precieze weersomstandigheden.

Waterkeringspoorten in Antwerpen dicht

In Antwerpen werden gisterenavond de waterkeringspoorten gesloten. Vanochtend werd daar op de Schelde een peil gemeten van 6,43 meter boven de zeespiegel. De verwachting is dat het peil vanavond zakt tot 6,23 meter.

Water zal opnieuw zakken

Door de neerslag van de voorbije dagen staat het water overal hoog en worden de waakdrempels overschreden. Dat betekent dat er niet-kritieke overstromingen kunnen voorkomen. Omdat er de komende tijd geen significante nieuwe neerslag verwacht wordt, zal de situatie overal weer normaal worden.

Extra overstromingsgebieden op komst

Als springtij samenvalt met een westerstorm op de Noordzee, spreken we van stormtij. Er ontstaan dan stormvloedgolven op zee. Als zo’n vloedgolf de Schelde en haar zijrivieren binnenrolt, stijgt het water.

Om Vlaanderen ook in de toekomst te blijven beschermen tegen stormtij, leggen we tegen 2030 nog verschillende bijkomende overstromingsgebieden aan. In het licht van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging is het van cruciaal belang om te blijven investeren in die ketting van overstromingsgebieden om watersnood te voorkomen.

De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde vind je op www.waterinfo.be.

Foto: © Patrik Peeters