De Grote Vijver is een walhalla voor watersporters. De Mechelse Waterski Klub, met zo’n 800 leden de grootste club van Vlaanderen, kan er sinds de zomer van 2015 met volle teugen genieten van een gloednieuw clubhuis. Het oude moest plaatsmaken voor de aanleg van een GOG, maar werd in samenwerking met W&Z elders heropgebouwd.

Toen de Mechelse Waterski Klub (MWK) in 1972 het recreatiegebied Grote Vijver in haar beheer kreeg, was dat het begin van een succesverhaal. De club groeide in een mum van tijd uit tot de grootste van Vlaanderen. Toch dreigde een stormvloed in januari 1976 daar al snel een stokje voor te steken. “In die storm raakten we alles kwijt. Onze aanlegsteigers voor skiboten, de slalompiste en de springschans spoelden weg. Een klein leger vrijwilligers heeft toen geholpen om de infrastructuur weer op te bouwen”, blikt MWK-voorzitter Walter Haazen terug. Het was diezelfde verwoestende stormvloed die ook aan de basis lag van het oorspronkelijke Sigmaplan van 1977.

Faire samenwerking

In 2011 dreigde opnieuw een debacle wanneer het legendarische clubhuis moest verdwijnen voor de aanleg van het gecontroleerde overstromingsgebied Grote Vijver. Haazen: “Veel van onze vennoten wilden niet verhuizen. Toch besloten we de beslissing niet aan te vechten. We beseffen immers dat het Sigmaproject de veiligheid van de hele bevolking ten goede komt.” Ter compensatie kreeg de club een faire prijs voor de heropbouw van een nieuw clubhuis, aan de zuidkant van de Grote Vijver. Haazen: “De samenwerking met W&Z verliep zeer vlot. De compensatie kwam goed van pas, want een aangepaste infrastructuur was vereist. Zo moesten we drijvende steigers installeren omdat het gebied bij extreem stormtijd overstroomt. De nieuwe steigers schommelen mee met de wisselende waterstanden.”

"Het Sigmaproject komt de veiligheid van de hele bevolking ten goede"
Walter Haazen, voorzitter Mechelse Waterski Klub

Waterskipret verzekerd

Waterskiën voor jong en oud De clubleden zijn volgens Haazen tevreden met de nieuwe aanpassingen én ook het voortbestaan van de club is verzekerd. “We hebben een concessieovereenkomst getekend met W&Z voor 48 jaar. Deze overeenkomst kan nog eens verlengd worden met 48 jaar. De volgende generaties zullen deze prachtige sport dus naar hartenlust kunnen blijven beoefenen.”