Stormtij belooft sterk verhoogde waterstanden op Schelde en zijrivieren

Op maandag 21 februari 2022 krijgt het Zeescheldebekken af te rekenen met sterk verhoogde waterstanden. De verwachte westenwind kan de zo al hoge peilen op de Schelde en haar zijrivieren door springtij nog opstuwen. De Vlaamse Waterweg nv stelt de stormtijprocedure in en neemt de nodige voorzorgsmaatregelen.

Laat vanavond en vannacht trekt een storing over het land, met plaatselijk zware tot zeer zware windstoten. Ook na doortocht van de storing zijn nog lokale buien met felle windstoten mogelijk. De combinatie van een strakke westenwind en springtij zorgt morgen voor sterk verhoogde waterstanden op de Zeeschelde tussen Antwerpen en Gent en op de zijrivieren zoals Durme, Dijle, Rupel en Netes.

Voor maandagochtend wordt bij hoogwater (omstreeks 6.20 u) in Antwerpen een waterpeil van 6,90 mTAW[1] verwacht. Dat is zo’n 1,50 m hoger dan het normale peil in de getijcyclus. Ook het daaropvolgend hoogwater maandagavond (omstreeks 18.45 u) zal met een verwacht waterpeil van 6,75 mTAW in Antwerpen nog sterk verhoogd zijn. De Vlaamse waterwegbeheerders hebben dan ook de stormtijprocedure ingesteld.

De Vlaamse Waterweg nv volgt, samen met de experten van het Waterbouwkundig Laboratorium, de waterstanden de komende tijd op de voet op. Daarnaast neemt zij enkele voorzorgsmaatregelen om het Zeescheldebekken te beschermen tegen wateroverlast.

Voorzorgsmaatregelen

Een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Zeeschelde en haar zijrivieren is klaar om bij hoge waterstanden rivierwater op te vangen: Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Zennegat (Mechelen), Bovenzanden (Willebroek), Tielrodebroek (Temse), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Uiterdijk (Dendermonde), Paardeweide (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster) en de Polders van Kruibeke (Kruibeke). Dat gebeurt op het ogenblik dat de hoogwatergolf aan een overstromingsgebied passeert.

Uit veiligheidsoverweging zullen de jaagpaden met overloopdijken (de dijken aan de rivierzijde van overstromingsgebieden) afgesloten worden voor jaagpadgebruikers. Langs die overloopdijken stroomt het rivierwater namelijk de overstromingsgebieden binnen.

In overleg met de stad Antwerpen is beslist om de waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien te sluiten van zondagavond 22.00 u tot maandagavond 21.00 u. Enkel de poort ter hoogte van het Steenplein zal tussen de twee hoogtijen in tijdelijk worden geopend ten behoeve van de bereikbaarheid van de Waterbus, de veerdienst en het Steen.

’s Ochtends zullen de Zuiderveren (Hoboken – Kruibeke en Bazel – Hemiksem), de veerdienst Steenplein – Linkeroever en de Waterbus onderbroken zijn, met hinder voor woon-werkverkeer en voor de schoolgaande jeugd tot gevolg. Na het hoogtij van morgenochtend wordt de toegankelijkheid tot de veerdienst Hemiksem – Bazel gecontroleerd door de gemeente Kruibeke, en wordt deze mogelijks opnieuw open gesteld. Afhankelijk van de evolutie van de weersgesteldheid in de namiddag zullen de veerdiensten en de Waterbus mogelijks ook ’s avonds hinder ondervinden. De toegang tot het veer Hemiksem - Bazel wordt dan opnieuw afgesloten tussen 17.30 u en 21.30 u.

Het Natuur- en wandelgebied Polders van Kruibeke, dat gelegen is in het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, wordt afgesloten vanaf vanavond 23.00 u na de laatste overzet van de veerdienst Hemiksem naar Bazel, en blijft gesloten tot dinsdagochtend.

Mogelijks nopen de hoge waterpeilen morgen ook tot een scheepvaartstremming op de Schelde tussen Wintam en Dendermonde en op de Rupel, de Beneden-Dijle en de Beneden-Nete. Dat moet ervoor zorgen dat de dijken niet extra belast worden door golfslag van de schepen.

Update verwachtingen

De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde worden regelmatig geüpdatet en zijn terug te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium op www.waterinfo.be.

[1] TAW staat voor ‘tweede algemene waterpassing’; het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende

Gerelateerd nieuws

 • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

  20 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

  11 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Groot Schoor, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

  9 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
  Lees verder
  Persbericht

  Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

  7 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

  1 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Zammelsbroek
  Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
  Lees verder
  Persbericht

  Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

  27 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Hedwige-Prosperpolder_2023
  ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Hedwige-Prospergebied, Schor Ouden Doel, en Paardenschor erkend als natuurreservaat

  16 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Demervallei_Rommelaar
  Rommelaar, Demervallei
  Lees verder
  Persbericht

  Openbaar onderzoek omgevingsvergunning heraansluiting meanders tussen Amerstraat en Rommelaar

  15 januari 2024 - 13 februari 2024

  Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact