Achtste Grensparkchallenge geslaagd: amfibiepoelen voor rugstreeppad

De voorbije vier jaar legden allerlei instanties met de hulp van de streek tien amfibiepoelen aan in het groeiende Grenspark Groot-Saeftighe. Zulke poelen zijn een belangrijke habitat voor padden, kikkers, salamanders en in het bijzonder voor de rugstreeppad. Dat is een soort die typisch is voor de regio en die Europese bescherming geniet. Om de tiende poel te vieren, zetten enkele leerlingen op 4 maart amfibieën over aan de Kwarikweg in Kallo.

De rugstreeppad is een doelsoort van het Interreg-project Grenspark Groot-Saeftinghe. Binnen dat project gaan acht partners samen met de buurt de Grensparkchallenge aan. Eén van de uitdagingen was om tien amfibiepoelen aan te leggen, waarin de koudbloedige diertjes een veilige leefwereld vinden. Rugstreeppadden zijn namelijk kieskeurig. Ze leven in zandrijke gebieden, zoals heides of duinen, waar ze zich makkelijk kunnen ingraven. “Bij de aanleg van de Waaslandhaven is er hier veel zand opgespoten. Vanuit het havengebied zijn ze zich komen vestigen in de Doelpolder Noord en Prosperpolder Zuid en Noord”, verklaart Johan Baetens van Natuurpunt.

Nieuwe poelen vlakbij huidig leefgebied

“In die polders stroomt straks regelmatig brak Scheldewater. Daar houdt de rugstreeppad niet van, want met zijn korte pootjes is het geen fantastische zwemmer”, weet Laurent Van den Abeele, die de challenge namens Natuur en Bos van de Vlaamse overheid coördineert. “We moesten dus een alternatieve leefomgeving voor hen creeëren: poelen. De meeste poelen richtten we achter de dijk van Ouden Doel in. Twee overblijvende poelen liggen achter de dijk aan de Hedwigepolder. De nieuwe poelen liggen niet al te ver van hun huidige leefgebied, zodat ze makkelijk de weg kunnen vinden.” Natuur en Bos groef de poelen eerst lichtjes uit, zodat ze een kom vormen waarin regenwater kan staan. Daarna vulde de aannemer ze met los zand en legde lage heuvels aan met de eerder uitgegraven kleigrond.

De poelen zijn ook van belang omwille van een andere reden: het aparte paargedrag van de geelgestreepte kikvorsachtige. “In de paartijd blijven de rugstreeppadden in de buurt van hun overwinterplaats. De mannetjes gaan rond ondiepe plassen zitten, die snel opwarmen. Daar ‘roepen’ ze om vrouwtjes te lokken. Ze doen dus niet mee aan de paddentrek”, duidt Baetens. De rugstreeppad reproduceert zich trouwens goed. Gedurende de paartijd telden de vrijwilligers van Natuurpunt in 2019 wel 1137 roepende mannetjes. Dat waren er meer dan vorige jaren.

Belangrijk voor biodiversiteit

Talrijke vogels, vissen en zoogdieren profiteren mee van de amfibiepoelen. De amfibie-eitjes en kikkervisjes zijn een voorname voedingsbron die de regionale biodiversiteit op pijl houden. “Natuur bepaalt samen met de haven en de landbouw de drie-eenheid, waarrond we het Grenspark Groot-Saeftinghe bouwen”, zegt projectleider Richard Rozemeijer van Provincie Zeeland. “Wanneer we het Verdronken Land Van Saeftinghe verbinden met de Hedwige-Prosperpolder nadat die ontpolderd is, ontstaat er een prachtig aaneengesloten natuurgebied van 4500 hectare. Veel plant- en diersoorten zijn dol op getijdennatuur, maar die is zeldzaam. Dat maakt het harde werk helemaal de moeite waard, zeker als je ziet dat typische diersoorten zoals deze rugstreeppad het hier goed doen.”

Andere amfibieën, die binnenkort uit hun winterslaap ontwaken, zullen eveneens pleisteren in de poelen. “Langs sommige wegen staan schermen, die de dieren tijdens de amfibieëntrek naar een emmer begeleiden. Elke ochtend checken onze vrijwilligers de emmers en brengen de dieren naar een amfibieënpoel. Aangezien ze daar soortgenoten en voedsel vinden, blijven ze daar”, laat de Natuurpunt-coördinator van het Waasland en linkeroever weten.

Alles over de amfibiepoelen en de Grensparkchallenge vind je op http://www.grensparkchallenge.eu.

Gerelateerd nieuws

 • ScheldeMelle
  Lees verder
  Persbericht

  Ook in 2024 knijtenvallen langs getijdenrivieren

  21 mei 2024

  Lees verder Lees verder
 • Ketnet-Stormmuur
  Lees verder
  Persbericht

  Stormmuur in Antwerpen brengt bescherming! – Ketnet zoomt in

  15 mei 2024

  Lees verder Lees verder
 • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

  22 april 2024

  Lees verder Lees verder
 • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
  Lees verder
  Persbericht

  Start nieuwe fase werken Groot Broek

  11 april 2024

  Lees verder Lees verder
 • Klein Broek, ©Vilda
  Lees verder
  Persbericht

  Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

  11 april 2024

  Lees verder Lees verder
 • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
  Lees verder
  Fotoreportage

  In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

  10 april 2024

  Lees verder Lees verder
 • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
  Lees verder
  Persbericht

  De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

  3 april 2024

  Lees verder Lees verder
 • Tielrodebroek, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

  28 maart 2024

  Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact