Het laatste nieuws over het overstromingsgebied Vlassenbroek

Vlassenbroek Zuid, ©Aertssen

De afgelopen maanden is er hard gewerkt in het overstromingsgebied Vlassenbroek. We geven je graag een overzicht van alle realisaties, maar ook van al het werk dat nog op de plank ligt om deze polder definitief om te vormen tot een overstromingsgebied.

Wat is er gebeurd?

Afgezien van het gedeelte ter hoogte van de werftoegang zijn de ringdijk en jaagpaden volledig afgewerkt. Ook de in- en uitwateringssluizen van het noordelijke deel zijn klaar voor dienst. In het zuidelijke deel zijn de uitwateringssluis en de sluis in de ringdijk af. Die laatste wordt binnenkort ook in dienst genomen.

Dankzij de ringdijk is de omgeving goed beschermd tegen wateroverlast. Ook het uitgebreide pompstation en de langsgracht dragen hun steentje bij aan de waterveiligheid. In 2024 en 2025 doen we trouwens nog extra studiewerk om de afwatering in de omgeving verder te verbeteren, rekening houdend met klimaatwijzigingen.

Wat staat er op de planning?

In een volgende fase vormen we de bestaande Scheldedijk om tot een overloopdijk. Die bestaat uit verschillende delen. Zo werken we momenteel aan het deel tussen de aansluiting van de compartimenteringsdijk op de Scheldedijk en de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel. We plannen deze werken tegen de winter af te ronden.

Volgend jaar beginnen we dan aan 2 andere delen van de overloopdijk. Enerzijds het gedeelte tussen de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel en de ringdijk aan de kant van Vlassenbroek-dorp, anderzijds het gedeelte tussen de compartimenteringsdijk en de zuidelijke uitwateringssluis.

Aanvankelijk zal deze overloopdijk nog niet overstroombaar zijn, aangezien we een deel van de Scheldedijk tijdelijk op niet-overstroombaar niveau houden. Pas op het einde van de werken graven we ook dit laatste deel af tot op overstroombaar niveau. Dat zal gebeuren tegen eind 2025.

 

Hoe zit het met de natuur?

Nu de in- en uitwateringssluizen in het noordelijke deel klaar zijn, zal hier elke dag een kleine hoeveelheid water het gebied in- en uitstromen op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat er prachtige getijdennatuur. Verder leggen we in het noordelijke deel ook een geulenstelsel aan. Dat is nu voor de helft gerealiseerd. De afwerking is voor dit en volgend jaar.

Een compartimenteringsdijk scheidt het noordelijke en het zuidelijke deel. Daardoor kan er in het zuiden een ander soort natuur tot ontwikkeling komen: waardevol wetland, met moerasbossen, waterpartijen en riet. Op dit moment wordt in het zuidelijke deel de zone met de voormalige zandstock heringericht. Deze werken willen we dit jaar nog afronden.

 

Wat met recreatie?

Zoals gezegd zijn de jaagpaden op de ringdijk klaar om wandelaars en fietsers te verwelkomen. Later wordt de betonweg ook heraangelegd en wordt er nog een pad voorzien in het noordelijke deel. De jaagpaden op de overloopdijk leggen we aan zodra we ze op overstroombaar niveau gebracht hebben.

In Vlassenbroek is de stad Dendermonde volop bezig met de aanleg van een parking. Over enkele jaren komt er ook eentje in Baasrode. Tot slot zijn de visvijvers al een tijdje verhuisd. Zij zijn ‘the place to be’ voor het betere hengelwerk.

 

Life SPARC

Met het Sigmaplan wapenen we de Scheldevallei beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals de zeespiegelstijging en periodes van hevige neerslag. In Europa wordt het Sigmaplan als een voorbeeldproject beschouwd. Daarom kunnen een aantal Sigmagebieden, waaronder Vlassenbroek, rekenen op bijkomende financiering van Europa via het project LIFE Sparc .

Gerelateerd nieuws

 • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

  20 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

  11 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Groot Schoor, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

  9 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
  Lees verder
  Persbericht

  Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

  7 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

  1 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Zammelsbroek
  Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
  Lees verder
  Persbericht

  Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

  27 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Hedwige-Prosperpolder_2023
  ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Hedwige-Prospergebied, Schor Ouden Doel, en Paardenschor erkend als natuurreservaat

  16 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Demervallei_Rommelaar
  Rommelaar, Demervallei
  Lees verder
  Persbericht

  Openbaar onderzoek omgevingsvergunning heraansluiting meanders tussen Amerstraat en Rommelaar

  15 januari 2024 - 13 februari 2024

  Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact