Vismigratieknelpunten in de Kalkense Meersen zo goed als opgelost

Het Sigmaplan helpt om knelpunten voor vismigratie op te lossen. Aangepaste sluizen en innovatieve vistrappen geven vissen hun verloren bewegingsruimte terug. Zo keren oude bekenden weer naar waterlopen waar ze in geen tijden geweest zijn. In het uitgestrekte natuurgebied de Kalkense Meersen (Laarne, Wetteren, Wichelen en Berlare) is dit blije weerzien alvast een feit. De visvriendelijke constructie aan de Bellebeek herstelt de vismigratie hier bijna volledig.  

Het natuurgebied de Kalkense Meersen is doorspekt met waterlopen die aansluiten op de Kalkenvaart of op de Schelde. De sluizen die hier vóór het Sigmaplan voor uitwatering moesten zorgen, waren al een hele tijd versleten en verstopt. Daarom werd al het water via de Kalkenvaart verzameld en met een pompgemaal naar de Schelde gepompt. Dat pompgemaal is echter niet visvriendelijk. Een enorm gebied – van de E17 in het noorden tot Gent in het westen – bleef voor vissen ontoegankelijk.

Weer vispassage in de Bellebeek

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) wilde daar iets aan veranderen. “We pakten in Kalkense Meersen verschillende vismigratieknelpunten aan”, zegt Dominiek Decleyre van het ANB. “In juni 2014 bouwden we een vistrap in Kalken tussen de regenwatergracht en de Kalkenvaart. En in februari 2017 trad een visvriendelijke uitwateringsconstructie op de monding van de Bellebeek in de Schelde in werking. Naast een nieuwe sluis werden er ook vistrappen in de beek aangelegd. Omdat de Bellebeek verbonden is met alle andere waterlopen in de Kalkense Meersen, is het vismigratieprobleem in dit gebied in feite opgelost. Enkel het volume is wat bescheiden. Daarom rest er nog één belangrijke constructie om het vismigratieprobleem in de Kalkense Meersen helemaal uit de wereld te helpen: de bouw van een grote vistrap aan de Oude Schelde, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die werken starten vermoedelijk in 2018.”

Vrije migratie is van levensbelang

Sluizen, stuwen en andere obstakels hebben niet alleen de waterkwaliteit aangetast, maar ook de vispopulatie gereduceerd. Veel soorten blijven immers niet op dezelfde plaats, hun paai- en opgroeigebied liggen mijlenver uit elkaar. In alle Sigmagebieden wordt er daarom aandacht aan vismigratie besteed. Bij de bouw van sluizen op de Schelde wordt al bij het ontwerp nagedacht over de infrastructuur voor vismigratie. Voorbeelden zijn de sluizen van Bergenmeersen (Wichelen) en Zennegat (Battel). Reeds bestaande sluizen (Paardeweide, Polder van Lier) worden visvriendelijker door de aanleg van speciale vistrappen, die niet onder invloed staan van het getij. “Van zodra de grote vismigratiesystemen van en naar de Schelde klaar zijn, moeten vissen via kleinere constructies vrij doorheen het stroomgebied van de beken kunnen zwemmen. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in de Polders van Kruibeke, of in de Kalkense Meersen ter hoogte van de Kalkenvaart”, zegt Decleyre.

Vissen tellen

Hoeveel en welke vissen aan de passages voorbijzwemmen, wordt nauwgezet opgevolgd. Decleyre: “Het monitoren van passerende soorten levert belangrijke informatie op. In Paardeweide gebeurt dit bijvoorbeeld door vrijwilligers (van VZW Durme). Zij checken maandelijks met fuiken hoeveel vissen via de inlaatsluis vanuit de Schelde naar het rietatol van 30 hectare zwemmen. Dit zou op termijn ook in de Bellebeek kunnen. Het wordt een verrassing welke soorten de revue zullen passeren aan de Bellebeek. We denken aan bot, snoek, stekelbaars of karper.”

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact