Wittegoudbrug en Regenboogbrug feestelijk geopend

Fietstocht langs twee nieuwe fietsersbruggen over de Dijle

De Wittegoudbrug en de Regenboogbrug zijn officieel open voor fietsers en voetgangers. De nieuwe fietsbruggen – die respectievelijk Haacht met Keerbergen en Boortmeerbeek met Bonheiden verbinden – zijn op 12 november plechtig geopend met een fietstocht. De burgemeesters van de vier betrokken gemeenten fietsten samen enkele buurtbewoners, gedeputeerde Tom Dehaene en voorzitter Koen Anciaux en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg nv de bruggen officieel in.

Regenboogbrug, ©Erik Van Eycken

Eind augustus werden de nieuwe fietsbruggen over de Dijle geplaatst. De voorbije maanden is er hard gewerkt om de bruggen te asfalteren en aan te sluiten op het omringende wegennet. Nu de werken volledig klaar zijn was het tijd voor een plechtig testritje. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden met de opening van de bruggen: “Ik ben er zeker van dat de mensen uit de regio volop gebruik zullen maken van deze nieuwe fietsverbindingen. Onze ambitie is om nog meer verplaatsingen op een duurzame manier te laten plaatsvinden, ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe bruggen nog meer mensen kunnen overtuigen om de fiets te nemen in de plaats van de wagen.”

De Regenboogbrug bevat de regenboogkleuren als ruggensteun voor de LGBTQ+ gemeenschap en de Wittegoudbrug refereert naar de witloof -en aspergeteelt uit de regio. De bruggen liggen al even op hun plaats en de buurtbewoners wisten ze dus al vlot te vinden. Ongeveer 200 enthousiastelingen fietsten mee met de gedeputeerde en de burgemeesters. De bruggen werden getest en goedgekeurd en zijn vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk.

Duurzame boost

De aanleg van de bruggen past binnen de werken van het Sigmaplan, uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos. “Het Sigmaplan heeft als doel om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren én tegelijk de waardevolle riviernatuur een boost te geven.”, aldus minister Peeters.

 

“In Pikhaken langs de Dijle, tegenover de dorpskern van Rijmenam, is een waardevol wetland in de maak. Op termijn volgt de aanleg van twee gecontroleerde overstromingsgebieden: Rijmenam en Hollaken- Hoogdonk. Zo krijgt de natuur in de regio een stevige duw in de rug. Ook recreatief wordt de brede regio beter ontsloten”, aldus Koen Anciaux, voorzitter van de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg nv.

 

De werken werden uitgevoerd door Herbosch-Kiere. Het prijskaartje voor de twee bruggen bedraagt circa 1,2 miljoen euro (exclusief btw). De vier betrokken gemeentes nemen samen de helft van het investeringsbedrag van de bruggen voor hun rekening, De Vlaamse Waterweg nv de andere helft. Het project wordt ook meegefinancierd door de Provincie Vlaams-Brabant. "Met de aanleg van de nieuwe fietsbrug, wordt het fietsnetwerk in de omgeving versterkt en de barrièrewerking van de Dijle verkleind. Deze nieuwe fietsverbinding creëert een directe en veilige route, waardoor de buurgemeentes nog dichter bij elkaar zullen komen. Zowel in Haacht (deelgemeente Sint-Adriaan) als in Keerbergen zijn functies zoals scholen en sportclubs gelegen die fietsers van aan de overkant van de Dijle aantrekken. De fietsbrug zal nog meer inwoners uit beide gemeentes stimuleren om de fiets te nemen in plaats van de wagen”, zegt Tom Dehaene, (fiets)gedeputeerde van mobiliteit.

 

Gerelateerd nieuws

 • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

  20 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

  11 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Groot Schoor, ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

  9 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
  Lees verder
  Persbericht

  Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

  7 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Lees verder
  Persbericht

  Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

  1 februari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Zammelsbroek
  Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
  Lees verder
  Persbericht

  Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

  27 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Hedwige-Prosperpolder_2023
  ©Yves Adams
  Lees verder
  Persbericht

  Hedwige-Prospergebied, Schor Ouden Doel, en Paardenschor erkend als natuurreservaat

  16 januari 2024

  Lees verder Lees verder
 • Demervallei_Rommelaar
  Rommelaar, Demervallei
  Lees verder
  Persbericht

  Openbaar onderzoek omgevingsvergunning heraansluiting meanders tussen Amerstraat en Rommelaar

  15 januari 2024 - 13 februari 2024

  Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact