Zowel in de Polders van Kruibeke als in Paardeweide (in Berlare en Wichelen) gaan vrijwilligers regelmatig na hoe goed de vissen het doen. Dit zijn de opvallendste resultaten van de laatste tellingen.

Blankvoorn aan de top

In de grachten en beken in de Polders van Kruibeke hebben heel wat vissen het naar hun zin, de blankvoorn (zie foto) op kop! Maar de vrijwilligers van natuurvereniging Kruin troffen ook veel baarzen, driedoornige stekelbaarzen, jonge brasems en bittervoorntjes aan in hun netten. Via de visvriendelijke stuw aan de Blauwe Gaanweg in Kruibeke komen veel nieuwe vissen vanuit de Schelde het gebied binnen. Daar vinden ze een plek om in alle rust op te groeien of om zich voort te planten ('paaien').

Ook de exotische zonnebaars heeft het gebied ontdekt, al zijn natuurbeheerders daar niet mee opgezet. Ze rekenen daarom op de snoeken om de zonnebaars in toom te houden. Tot slot troffen de vrijwilligers dit jaar ook jonge finten of meivissen aan in hun netten. De soort is zijn comeback aan het waarmaken! Ook in Paardeweide-Oost liet de fint zich immers zien …

Zeldzame fint terug van weggeweest

De voorbije zomer hebben vrijwilligers van vzw Durme met fuiken heel wat jonge finten gevangen in Paardeweide-Oost, een gecontroleerd overstromingsgebied in Berlare en Wichelen. Pas in 2009 werden er opnieuw exemplaren gevangen stroomopwaarts van Antwerpen. Dat was zowaar honderd jaar geleden!

Van mei 2016 tot en met april 2018 loopt in Paardeweide-Oost een onderzoek in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Maar vrijwilligers peilen in de streek al sinds 2006 naar het visbestand. Tot nog toe vingen ze in Paardeweide-Oost negentien soorten vis, waaronder ‘trekvissen’ als bot, spiering, zeebaars en fint, die regelmatig grote afstanden afleggen.

Vistrap

Via een slimme vistrap en inlaatklep krijgen vissen de vrije baan tussen de Schelde en het overstromingsgebied. Water stroomt het gebied in het oosten binnen langs de sluis met inlaatklep, en kleine vissen glippen mee. Het kalme water in het overstromingsgebied is ideaal om kleine visjes groot te brengen. Eens volwassen vinden ze vlot hun weg naar de Schelde via de vistrap. Vermoedelijk gebruiken sommige vissen het gebied ook als paaiplaats en weer andere, zoals de paling, komen er eten zoeken. Die vissen zwemmen geregeld in en uit het gebied.

Zin om eens een kijkje te komen nemen tijdens een vismonitoring in Paardeweide-Oost? Neem contact op met Jan Maertens via jan.maertens1@telenet.be.