Voor de een is het een leuk tijdverdrijf, voor de ander niets minder dan een roeping. Wesley Poelman stort zich al tien jaar lang vol overgave op natuurfotografie. “Het is sterker dan mezelf, ik word naar de natuur getrokken.”

Elke natuurfotograaf weet het: wie een dier in zijn natuurlijke habitat wil fotograferen, moet vooral bakken geduld hebben. Wesley Poelman kan erover meespreken. Om zijn eerste zilverreiger te trekken, bracht hij uren in een schuilhut door, bibberend van de kou. Om het dier uiteindelijk na drie weken wachten twee minuten voor zijn lens te krijgen.

Das Hermelijn Groenpootruiter

Uniek natuurgebied

Een kleine tien jaar is Poelman nu bezig met natuurfotografie. Je treft hem het vaakst aan in het natuurgebied Kalkense Meersen, dat zich uitstrekt over Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. “Ik heb het gevoel dat ik nog niet alles heb gefotografeerd wat ik zou willen. Elke keer dat ik in de Kalkense Meersen ben, zijn er namelijk nieuwe dingen die mij opvallen, valt het licht een beetje anders of kom ik een soort tegen die ik nog niet voor mijn lens heb gehad. Dat maakt het gebied zo uniek”, klinkt het.

“Je hoeft niet naar Tanzania of naar Tibet om mooie natuur te zien”
Wesley Poelman, amateur-natuurfotograaf

Draag zorg voor de natuur

Poelman deelt zijn werk met plezier op social media en zijn Flickr-pagina, maar ook via organisaties zoals Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen. “Ik wil de mensen laten meegenieten van mijn foto’s, en hen tonen dat je niet ver hoeft te gaan om mooie dingen te zien. Daarvoor hoef je niet naar Tanzania of Tibet. Er is genoeg natuur rond je – draag er alsjeblieft ook zorg voor.”

Benieuwd naar een dag uit het leven van een natuurfotograaf? In deze mooie reportage van Christine Eloot kijk je mee over de schouder van Wesley Poelman:

Foto’s: © Wesley Poelman