Sinds kort heeft de Schellandpolder in Hingene (Bornem) er twee bijzondere bosbewoners bij. Tussen de elzen, wilgen en populieren hebben zich ten minste twee boommarters – een vrouwtje en een mannetje – genesteld. Opmerkelijk, want de in Vlaanderen zeldzame roofdieren zijn in Klein-Brabant nog nooit eerder gespot. Een wildcamera van Natuurpunt legde enkele capriolen van de speelse diertjes vast.

Joost Reyniers van Natuurpunt Klein-Brabant wist niet wat hij zag toen hij de beelden bekeek van de wildcamera die in de Schellandpolder hangt: “Een marter springt op een boomstam, kijkt even rond en belandt met een sierlijke kattensprong aan de andere kant van de stam. In de tien seconden dat het fragment duurt, kijkt de marter even recht in de camera. Ik speel het fragment nog eens, en nog eens … Uiteindelijk ben ik zeker: op dit beeld staat de eerste boommarter in onze streek!” Om het diertje met de grote spitse oren en pluimstaart nog beter te kunnen filmen, smeerde Reyniers een boomstam in met pindakaas, een ideaal lokmiddel.

Boommarter of steenmarter?

In tegenstelling tot de steenmarter, die in Vlaanderen wijd en zijd voorkomt, laat de boommarter zich slechts zelden opmerken. Het onderscheid tussen beide soorten is dan ook niet altijd even duidelijk. Over het algemeen hebben boommarters een gele vlek op hun keel, een egale vacht en een spitse snuit, terwijl steenmarters een bleke vlek op hun keel hebben, een lichte kop, licht lichaam en donkere poten en een ronde snuit.

Ter controle wilden de medewerkers van Natuurpunt de vlek op de keel van het beestje in Bornem beter bestuderen. Dus bedachten ze een vernuftig systeem. Joost Reyniers: “We spanden een draad waaraan we een paar gedroogde pruimen regen. Om aan de pruimen te kunnen, moest het diertje op z’n achterste poten gaan staan, zodat de vlek goed zichtbaar was. Dankzij die truc ontdekten we ook een tweede boommarter. Opvallend genoeg liet die de pruimen links liggen."

Nog nooit gespot

Natuurpunt Klein-Brabant bezorgde de beelden aan Koen Van Den Berge, marterspecialist bij het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO). Die bevestigde de vaststelling. De ontdekking van boommarters in Bornem is opmerkelijk: in Klein-Brabant dook de boommarter nog nooit op. Een opsteker, meent Joost Reyniers: “De boommarter is een dier dat het belang aantoont van grote natuurgebieden én goede verbindingen tussen die gebieden. We vermoeden dat deze dieren de oversteek van de Schelde hebben gemaakt, mogelijk vanuit een populatie in Sinaai. Niet alleen in Bornem, maar ook in West-Vlaanderen en de Kempen leren we dat de boommarter, in het spoor van de steenmarter, bezig is aan een opmerkelijke comeback.”