In oktober starten we met de bouw van een nieuwe vistrap in centrum Aarschot. Die moet hier niet alleen de vispasseerbaarheid verbeteren, maar ook helpen bij de bestrijding van de Chinese wolhandkrab. De vistrap is trouwens een win-win voor mens en dier want hij zorgt ook voor een leuk slalomparcours voor kajakkers.

 

Vistrap bij ‘s Hertogensmolen

We leggen een nieuwe vistrap aan bij ’s Hertogensmolen in Aarschot. De tak van de Demer die hierrond loopt, is een voormalige sluiskom. Omdat de bodem hiervan volledig verhard is, wordt de stroomsnelheid te hoog. Dat maakt het moeilijk voor vissen om zich vrij te bewegen en zo naar voedsel te zoeken of zich voort te planten. De vistrap moet dat probleem nu oplossen. Maar ook de mens profiteert hiervan: door de vistrap ontstaat er namelijk een slalomparcours op het water, ideaal voor kajakkers.

Bestrijding van Chinese wolhandkrab

Aarschot heeft al enkele jaren te maken met overlast veroorzaakt door de Chinese wolhandkrab. Deze exotische krab kwam een eeuw geleden bij ons terecht via de Chinese scheepvaart. Door de vele obstakels en het snelstromende water van de Demer ter hoogte van Aarschot, zoeken ze een alternatieve route via het land. Daardoor vind je soms honderden tot duizenden Chinese wolhandkrabben op de oevers. Die zorgen ook voor geuroverlast wanneer ze sterven nadat ze te lang in de zon gelegen hebben.

 

Wanneer we de vistrap bouwen, pakken we ook dit probleem aan. We moeten hiervoor namelijk de Demer lokaal droogleggen. Daardoor kunnen we ook meteen een krabbensleuf over de volledige breedte van de beddingsbodem leggen. Die vormt de basis voor een volledige krabbenval, die we in een volgende fase uitvoeren.